З Німеччини повернули в Україну викрадену нацистами древню грамоту Петра I

14.03.2019, 22:16
16439

Посол України в Німеччині Андрій Мельник отримав від статс-секретаря МЗС ФРН Вальтера Лінднера грамоту царя Російської Імперії Петра I про призначення Київського митрополита, датовану 1708 роком. Церемонія передачі відбулася в німецькому МЗС в Берліні. Про це повідомляє  ТАСС.

Читайте також: Німеччина має до 2038 року повністю відмовитись від вугілля

Повідомляється, що в документі Петро I підтверджує призначення митрополита. У грамоті також описуються його права і положення київської митрополії.

У свою чергу посол Андрій Мельник повідомив в Twitter, що в грамоті цар Петро просив митрополита Київського Йосифа Кроковського не звертайся в сторону Вселенського патріарха.

“Як символічно: на днях вона познайомиться з нашим Томос”, – зазначив український дипломат.

Як повідомили в зовнішньополітичному відомстві ФРН, оригінальний документ з 1950-х років перебував в бібліотеці Інституту з вивчення історії Східної Європи і країнознавства Тюбінгенського університету.

Історики відзначають, що грамота ще в 1931 році знаходилася в Національній бібліотеці імені В. І. Вернадського в Києві. На думку німецько-української групи експертів, що грамота, швидше за все, як військова здобич була вивезена нацистами в 1941 році з Києва до Німеччини.

МЗС ФРН сприяв вивченню документа групою дослідників з ФРН і України. Робота велася з липня по жовтень 2016 року в архівах Києва, Берліна, Тюбінгена і Фрайбурга-ім-Брайсгау.

Міністр з питань науки, досліджень і мистецтва федеральної землі Баден-Вюртемберг Терезія Бауер за погодженням із зовнішньополітичним відомством ФРН і Тюбінгенського університетом прийняла рішення передати документ Україні. Про обставини попадання в бібліотеку відомо лише, що його придбав для університету в кінці 1950-х років професор Вернер Маркерт, засновник і перший директор Інституту з вивчення історії Східної Європи і країнознавства.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у Facebook та Telegram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com