NewsMakers Повна версія

Елітні особняки та матеріальна допомога від держави: українські судді шокували розкішним життям (фото)

У мережі опублікували дані про статки двадцяти столичних суддів за площею задекларованої нерухомості понад 500 метрів квадратних. Про це повідомляє Цензор.НЕТ.

Читайте також: За рік президентства Зеленського на держпосадах опинилися понад 30 “кварталівців” та їхніх знайомих (список)

Столичні судді купують котеджі під Києвом нібито за 1000 грн/метр, залишають за собою службові помешкання та отримують матеріальну допомогу від держави, навіть маючи в активах понад мільйон доларів.

Цензор.НЕТ ознайомився із деклараціями усіх суддів Апеляційного суду міста Києва, Господарського суду міста Києва, а також Голосіївського, Дарницького, Деснянського, Дніпровського, Печерського, Подільського, Святошинського, Солом’янського і Шевченківського районних судів. Зупинилися ми на тих, хто згадав у своїх деклараціях понад 500 кв.м нерухомості.

Варто зазначити, що судді, наприклад, сумно відомого Печерського суду − просто діти порівняно з тими, хто здійснює правосуддя у Господарському суді столиці. 9 з 20 суддів у нашому рейтингу − саме звідти, як і суддя, що посіла перше місце.

ВІД 500 ДО 700 КВ.М. ВП’ЯТЕРО ЗАНИЖЕНІ ЦІНИ, СЛУЖБОВІ КВАРТИРИ, НЕ ЗОВСІМ ЗАДЕКЛАРОВАНИЙ БУДИНОК ТА 400-МЕТРОВИЙ МАЄТОК СИНА-СТУДЕНТА

20. Олег Васильченко, Подільський районний суд м. Києва. 516 кв.м

За даними Держкомстату, площа житла, яка в середньому припадає на одного українця, становить 23 кв.м. У більшості суддів, звичайно, є родичі – однак навіть у найскромнішого судді з тих, хто увійшов до нашого рейтингу, Олега Васильченка, площа нерухомості на одного з трьох (враховуючи, звичайно, і самого суддю) членів родини перевищує середній показник у 7 разів, і замість 23 кв.м становить 172 кв.м.

 

Олег Васильченкоголова Подільського районного суду столиці, у 2020 році декларацію за 2019 рік на момент підготовки цієї статті чомусь іще не подавав. Але у його попередній декларації згадуються квартира у Києві площею 109,2 кв.м. (власність судді), будинок у Гатному під Києвом площею 258,4 кв.м. (дружини судді), квартира у Києві площею 96,8 кв.м. (власність дружини та, схоже, її батьків) та квартира у Катюжанці (Вишгородський район Київської області) площею 52 кв.м, яка записана на сина судді. Між іншим, батько судді до 2014 року був заступником голови Катюжанської сільської ради.

Будинок Васильченка у Гатному

Також голова районного суду задекларував 1494 кв.м землі у Гатному, 1200 кв.м у Чабанах, 48 234 кв.м у Криничках (Балтський район Одеської області) та 39 300 кв.м. у Сабатинівці (Благовіщенський район Кіровоградської області).

Читайте також: Співачка Руслана отримала 20 тис доларів за участь в інформаційній кампанії Ахметова за зелену енергетику (відео)

19. Олена Мазурик, Апеляційний суд м. Києва. 553 кв.м

Під час переатестації у грудні 2016 року суддя апеляційного суду Києва Олена Мазурик змушена була відповісти комісії на безліч запитань, які стосувалися її чоловіка − Володимира Мазурика, який свого часу займав посаду заступника прокурора Запорізької області. Комісію цікавили і його позики, і його нерухомість, придбана, за словами Олени Мазурик, для готельного бізнесу… Але за наявності у чоловіка бізнесу − готельного або будь-якого іншого – комісію цікавило, чому ж тоді у деклараціях не зазначені прибутки від його підприємницької діяльності.

Відтоді підозрілого бізнесмена Володимира Мазурика у деклараціях судді – починаючи з декларації за 2017 рік – як члена родини судді більше немає. Чи є він у житті Олени Федорівни ми, звичайно, не знаємо − однак точно знаємо, що нерухомості їй тепер доводиться описувати менше, і запитань до неї також може бути менше.

У поданій 18 березня цього року декларації судді нерухомості зазначено “лише” 556 метрів. Це будинок у Запоріжжі площею 307 кв.м. (власність судді), квартира у Києві площею 55,5 кв.м. (власність судді), ще одна квартира у столиці площею 82,5 кв.м. (власність Володимира Мазурика, яка знаходиться у “фактичному користуванні” пані Олени) та ще одна квартира у столиці площею 108,4 кв.м (спільна власність Олени Мазурик, Володимира Мазурика та Романа Володимировича Мазурика – імовірно, їхнього сина).

Також у декларації Олени Мазурик є земельна ділянка у Запоріжжі, власність територіальної громади, яка знаходиться у судді на “утриманні” − це 953 кв.м.

18. Сергій Мудрий, Господарський суд м. Києва. 553 кв.м

Сергій Мудрий має у розпорядженні будинок площею 323 кв.м у Забір’ї (Києво−Святошинський район, спільна власність із дружиною – будинок на фото вище), квартири у Києві площею 71,7 кв.м та 142,8 кв.м (спільна власність), і також у спільній власності – два машиномісця 8.1 та 8.2 кв.м.

Читайте також: Неймовірні статки лісівника: чиновник від БПП на Волині збудував курорт на території держзаказника (фото)

Під час переатестації Сергій Мудрий пояснював, що гроші на придбання будинку у 2009 році йому довелося позичити у “старого товариша”, а також продати квартиру і автомобіль. На момент переатестації він позику ще, за його словами, не повернув. Зате після цього зміг придбати собі нові авто: Lexus GS350 2013 року випуску у 2014 році та Lexus RX300 2019 року у 2019-му.

Ділянки Мудрого – це 2263 кв.м у Забір’ї, 2000 кв.м у Рожнах (Броварський район області), 2484 кв.м. на Чернігівщині та 2505 на Черкащині.

17. Костянтин Приходько, Апеляційний суд м. Києва – 560 кв. м;

Костянтин Приходько задекларував будинок площею 336 кв.м у селі Гора (Бориспільський район Київської області, власність дружини судді), три квартири у Борисполі – площею 37,2 кв.м (власність дружини), 37,1 кв.м (також належить дружині) та 71,6 кв.м. (власність судді), а ще 79 кв.м квартиру у Чубинському Бориспольського району (спільна власність).

Любов до Борисполя та його околиць пояснюється просто: раніше Приходько працював у Бориспільському міському суді. Дружина судді, яка володіє практично усією нерухомістю подружжя – приватний нотаріус. Її зазначений у останній річній декларації судді річний прибуток – лише 125 тис. грн проти зароблених чоловіком 1,7 млн.

Задекларована подружжям земля – 1200 кв.м у Іванкові Бориспольського району, 1000 та 500 кв.м у селі Гора, 1200 кв.м у селі Вишеньки.

16. Валентина Новик, Святошинський районний суд м. Києва – 584 кв. м;

Суддя Валентина Новик декларує три квартири у Києві − це 70,6 кв.м. (спільна власність її, чоловіка та сина), 48 кв.м. (власність судді), 48,3 кв.м. (власність сина), а також машиномісце у підземному паркінгу 27 кв.м. (власність чоловіка) і житловий будинок у Козині площею 391 кв.м. Останній за документами належить синові судді Богдану. Судячи з декларації матері, він студент КНУ − у графу “Доходи” суддя не забула додати і отриману ним стипендію.

Читайте також: У грудні Порошенко збільшив свої статки на 10 мільйонів

Будинок сина судді знаходиться у котеджному містечку у Козині, проте який саме з тамтешніх будинків належить студенту точно визначити ми не змогли.

 В’їзд до котеджного містечка

Земля у декларації Новик – це 860 кв.м у Малій Солтанівці (Васильківський район Київської області), 1500 та 446 кв.м у Козині (Обухівський район Київської області, обидві ці ділянки записані на Богдана Новика), 1093 кв.м у селі Рожівка (Броварський район Київської області), а також 26263 та 10819 кв.м у селі Переспа на Волині.

15. Тетяна Щасна, Дарницький районний суд м. Києва – 585 кв. м;

Суддя Дарницького районного суду Тетяна Щасна у декларації згадує квартири у Києві площею 61,1 кв.м та 49,7 кв.м (обидві – власність судді), будинок площею 350 кв.м. у селі Петропавлівське (у деяких джерелах – Петрівське, Бориспільський район Київської області, це власність чоловіка судді) та гараж у Києві площею 32 кв.м. (власність чоловіка). Однак цього родині, імовірно, не вистачає – тому що Тетяна Щасна досі користується і службовою квартирою площею 93 кв.м у столиці, наданою їй у користування у 2002 році (до придбання родиною наявної зараз нерухомості).

Задекларована суддею земля – це ділянка площею 2411 кв.м. на Чернігівщині та 1500 кв.м. на Харківщині. При цьому суддя чомусь вперто не декларує ділянку у Петропавлівському – власне, ту саму, на якій розміщується будинок родини.


Зате у декларації чоловіка судді, який працює у Рахунковій палаті, можна знайти навіть дві ділянки у цьому селі.

14. Сергій Балац, Господарський суд м. Києва – 600 кв. м;

Сергій Балац декларує будинок у Хмельницькому площею 105,8 кв.м (власність судді), чотири квартири у Києві − площею 62,3 кв.м (записана на сина), 51,6 кв.м (спільна власність), 118,6 кв.м (інше право користування на підставі довіреності) та 189,3 кв.м (спільна власність), а також чотири машиномісця − 18,2 кв.м, 17.9 кв.м, 15.7 кв.м та 20,6 кв.м. Два з них у спільній сумісній власності судді та його дружини, два − в оренді.

Читайте також:  Від 58 до 195 тисяч євро: скільки коштують обладунки намісника Києво-Печерської Лаври

Земельна ділянка у судді одна − це 590 кв.м у Хмельницькому.

Варто зазначити, що Балац − один з дуже небагатьох суддів, який маючи сотні квадратних метрів нерухомості серед джерел своїх річних прибутків зазначає і дохід від надання майна в оренду (у 2019 році − 973 тис.грн).

… Але водночас Балац − один з ну дуже багатьох суддів, які, маючи гідну заробітну плату та інші прибутки, а також значні грошові активи, нерухомість і так далі, чомусь стабільно отримують від держави додаткову “матеріальну допомогу”. У 2019 році Господарський суд допоміг своєму працівникові “протриматися”, видавши судді додатково 28 тис. грн.

13. Віта Бондарчук, Господарський суд м. Києва – 604 кв. м;

У поданій у квітні декларації Віта Бондарчук згадує квартиру у селі Софіївська Борщагівка площею 58 кв.м (власність судді) та “садовий (дачний) будинок” площею 546,6 кв.м у Ясногородці під Києвом, яким суддя користується “на підставі довіреності”. Власниця будинку − Любомира Бондарчук (це, імовірно, мати судді).

Земля, що значиться у декларації – це ділянки 130 600 та 125 400 кв.м на Херсонщині, якими також володіє Любомира Бондарчук, а Віта Бондарчук користується (цікаво, яким саме чином, тому що в оренду вона їх, принаймні офіційно, не здає). При цьому суддя не декларує земельну ділянку у Ясногородці – на якій мав би розміщуватися будинок.

Аналогічна ситуація − “користування на підставі довіреності” − і з авто судді, Range Rover Sport.

Утім, найцікавіше – це вказана у декларації Віти Андріївни вартість будинку на дату його набуття. Придбаний він був у 2018 році нібито за 568 367 грн. – тобто, за ціною 1040 грн за кв.м.

Будинок, про який ідеться, розміщений у котеджному містечку “Северинівка”. Судячи з його задекларованої суддею площі (а також місця розміщення земельної ділянки, яку суддя не задекларувала − але ми все одно знайшли її у реєстрі) це котедж типу №10, з чотирма спальнями та басейном.


На сьогоднішній день ідентичні котеджів у містечку вже не пропонуються покупцям, однак на сайті є інші варіанти. Ціни на будинки площею від 414 метрів та більше у “Северинівці” стартують від $110 тис. У квітні 2018, у час, коли рідні судді придбали котедж, курс долара був 26,3. Відповідно, нерухомість, за версією судді, обійшлася у $21 тис. − а це вп’ятеро дешевше сьогоднішніх мінімальних цін.

Читайте також: Понад 100 земельних ділянок та подарунок від батьків 22 млн грн: декларація “Слуги народу”

З додаткового прибутку Віта Бондарчук доволі стабільно декларує грошові подарунки від батька. А також, звичайно, крім заробітної плати (970 тис.грн.) отримує матеріальну допомогу від Господарського суду. У 2019 році це було 60 тис. грн.

12. Яна Карабань, Господарський суд м. Києва – 641 кв. м;

 

Суддя Яна Карабань одружена із Володимиром Карабанем, який до 2018 року був суддею Вищого господарського суду України, а зараз − на “довічному утриманні” держави, як зазначено у декларації дружини. У 2019 році держава виплачувала Володимиру Яковичу 727,8 тис. грн., або близько 60 тис. грн на місяць.

Яна Карабань задекларувала квартиру у Києві площею 355,6 кв.м (спільна власність судді та її сина у будинку на вул. Богдана Хмельницького в центрі), будинок у Літках площею 96,9 кв.м (Броварський район Київської області, спільна власність судді та чоловіка), службову квартиру чоловіка у Києві площею 84 кв.м, будинок площею 43 кв.м у селі Перервинці Черкаської області (спільна власність подружжя). Також чоловік судді добудовує гараж у Києві площею 62 кв.м.

Також згадуються земельні ділянки − 1103, 2500 та 35 000 кв. м на Черкащині.

11. Іларіон Рудик, Голосіївський районний суд м. Києва – 656 кв. м;

Згідно з декларацією має у розпорядженні будинок площею 77,5 кв.м у столиці (часткова власність дружини), 270 кв.м. інших приміщень у Києві (власність дружини), ліжкомісце у гуртожитку (1 кв.м, на суддю), будинок у столиці площею 218 кв.м. (власником є третя особа, не зазначена у декларації) та ще один будинок у Києві площею 90 кв.м (у користуванні, найімовірніше власність батьків дружини). На додачу до цього суддя декларує два об’єкти незавершеного будівництва у Києві. Це будинки, площа яких у декларації не зазначена.

Земельні ділянки судді − це 632 та 1000 кв.м у Києві, і ще 1000 кв.м та 429 кв.м київської землі у користуванні подружжя. Ділянка 429 кв.м, схоже, належить батькові дружини судді, як і один з будинків, якими суддя офіційно користується. Загалом, хоч це і не згадується у декларації (оскільки батьки дружини не фігурують у ній як члени родини) рідні жінки судді мають у власності багато нерухомості у Києві − це і 4 квартири, одна з яких на вулиці Великій Житомирській, і 2 будинки, і нежитлові приміщення.

10. Галина Заришняк, Апеляційний суд м. Києва – 680 кв. м;

Суддя Заришняк, яка працює у апеляційному суді з 2005 року, задекларувала квартиру у Києві площею 104,5 кв.м (квартира належить Київській міській раді, нею за договором найму користується чоловік судді), гараж 20 кв.м у Києві (власність чоловіка судді), “садовий” будинок площею 359,4 кв.м у Новосілках (власність судді).

Будинок судді у Новосілках (Києво−Святошинський район, Київська область)

У розділі об’єктів ще не завершеного будівництва фігурує ще один гараж у Києві (21 кв.м., в оренді у чоловіка) та будинок у Великій Солтанівці (площа у декларації не вказана, власність чоловіка).

Варто зазначити, що “незавершене” домоволодіння у Великій Солтанівці, записане на Анатолія Заришняка – а це свідчить про те, що у експлуатацію будинок все ж таки був введений. За даними реєстру, оформлений він був 11 березня 2020 року. Суддя Галина Заришняк свою останню декларацію подавала на 5 днів пізніше, 16 березня 2020 року, однак у ній будинок все ще залишився у розділі недобудов.

Будинок у Великій Солтанівці (Васильківський район, Київська область)

Площа будинку, згідно з документами, становить 176,6 кв.м.

Також Галиною Заришняк задекларовані земельні ділянки у Київській області: 1175 кв.м у Новосілках, 1000 кв.м у Гатному, 2376 та 200 кв.м у Великій Солтанівці.

9. Віктор Кицюк, Печерський районний суд м. Києва – 685 кв. м;

5 вересня 2017 року Вища Рада правосуддя звільнила суддю Віктора Кицюка. Але ось на дворі 2020 рік, і 20 березня 2020−го суддя Печерського суду Віктор Петрович Кицюк подає свою чергову декларацію − отже, все добре, і він працює.

На сьогоднішній день одіозний суддя, якого Верховна Рада України навіть віддавала під арешт у 2015 році, має у розпорядженні будинок у Віті Поштовій площею 259 кв.м (власність третьої особи, але “безоплатне користування”) з банею (70.2 кв.м) і альтанкою (37,2 кв.м); дві квартири у Києві площею 149,3 кв.м (“інше право користування – проживання”) та 103 кв.м. (“безоплатне користування”), а також квартиру у Сєвєродонецьку площею 66,6 кв.м (спільна сумісна власність).

Читайте також:  Юлія Тимошенко додала до своєї декларації ще 150 мільйонів

У розділі незавершеного будівництва − два будинки у Білогородці, що у Києво−Святошинському районі, площею 173 та 500 кв.м. Оскільки це все ж таки недобудови, до підсумкових квадратних метрів Кицюка ми цю площу не додаємо.

Земельні ділянки Кицюка − це 716, 800 та 1381 кв.м у Білогородці, а також 1506 кв.м у Віті Поштовій. Усі ділянки − у “безоплатному користуванні”.

ВІД 700 ДО 1000 КВ.М. ОДНА ПОСТАНОВА ЗА 5 РОКІВ РОБОТИ

8. Ніна Бабич, Святошинський районний суд м. Києва – 712 кв. м;

712 кв.м нерухомості зазначила у своїй декларації Ніна Бабич, фото якої ми не знайшли. Це квартири у Києві – 71,2 кв.м (власність судді) та 44,5 кв.м. (власність чоловіка судді), гаражі та інші приміщення− 19,4, 4 кв.м, 64 кв.м. (власність судді), два будинки у Підгірцях (Обухівський район Київської області) – площею 346 кв.м (власність чоловіка судді) та 164 кв.м (власність судді). А також земельні ділянки − 578, 599 та 600 кв.м у Підгірцях.

7. Роман Бойко, Господарський суд м. Києва – 780 кв. м;

Роман Бойко декларує квартиру у Києві площею 154 кв.м (спільна власність родини), гаражі площею 8,2 кв.м та 8,1 кв.м (спільна власність), гараж площею 13,9 кв.м (власність дружини), а також гараж площею 18 кв.м, який суддя орендує, житловий будинок у селі Кременище Києво−Святошинського району Київської області площею 364 кв.м (власність дружини), садовий будинок у Кременищі площею 165 кв.м (власність дружини) і барбекю з сауною площею 49 кв.м (власність дружини).

Земельні ділянки −884, 440 та 2499 кв.м у селі Кременище, 19 500 кв.м у Бобриці (Києво-Святошинський район Київської області), 1000 кв.м у Вишеньках (Бориспільський район Київської області).

6. Ольга Кошова, Деснянський районний суд м. Києва – 814 кв. м;

Ольга Кошова у останню декларацію записала квартиру у Києві площею 142 кв.м (власність судді), нежитлову будівлю у столиці площею 91,1 кв.м (власність судді), житловий будинок у Горенці під Києвом площею 497 кв.м (записаний на неповнолітню доньку судді), квартиру у Ізмаїлі Одеської області площею 53,1 кв.м (спільна власність) та квартиру у Одесі площею 31,7 кв.м (“інше право користування, місце реєстрації”).

Ділянка у судді одна − це 1825 кв.м у Горенці.

 Будинок у Горенці

Раніше ЗМІ писали, що повноваження призначеної суддею на 5 років Ольги Кошової мали б закінчитися у 2014 році. Однак після цього вона все одно залишилася у суді, про що свідчила прийнята нею 28 квітня 2017 року постанова.

Згодом, 23 липня 2018 року Вища кваліфікаційна комісія судів за результатами співбесіди Кошової призначила їй “перерву” у професійній діяльності. Але за рік, у червні 2019, все вирішилося на користь судді: комісія все ж таки визнала її такою, що відповідає посаді.

На сьогоднішній день на сайті Деснянського районного суду навпроти прізвища Кошової у списку суддів стоїть відмітка “закінчився 5−річний строк повноважень”, що мало статися ще у 2014 році. Як би там не було, згідно з декларацією, поданою Кошовою 31 березня 2020 року у статусі судді Деснянського районного суду (без примітки “перед звільненням”, “після звільнення” або іншої подібної − хоча, можливо, цього разу її і дійсно звільнено), у 2019 році вона отримала у суді 516 тис. грн. заробітної плати. При цьому, що цікаво, постанова від 2017 року так і залишалася та залишається останнім свідченням її роботи у останні 5 років.

5. Інна Отрош, Господарський суд м. Києва – 869 кв. м;

Інна Михайлівна Отрош − це призначена суддею у 26 років донька Інни Олексіївни Отрош, яка очолювала Печерський суд та була членом Вищої Ради юстиції до 2014 року. Тобто, поки не втекла з України.

На сайті “Чесно” Інну Михайлівну Отрош навіть переплутали з Інною Олексіївною, її матір’ю − і поставили на сторінці Інни Михайлівни статус “звільнена 14.02.2017”. Насправді ж, 14 лютого 2017, після понад трьох років відсутності на робочому місці (!), звільнено було саме Інну Олексіївну.

А ось Інна Отрош−молодша, якій раніше оголошували перерву у суддівській діяльності, 5 березня 2020 року подала чергову декларацію як суддя Господарського суду столиці. До документу вона записала три квартири у Києві: площею 96,2 кв.м, 146,7 кв.м та 139 кв.м, два машиномісця площею 14,2 та 16,4 кв.м., а також “інше домоволодіння” площею 456,5 кв.м у Вишеньках (Бориспільський район). Вся перелічена нерухомість − власність виключно судді.

Згадується у декларації і земельна ділянка у Вишеньках – 2411 кв.м.

ПОНАД 1000 КВ.М. МАТЕРІАЛЬНА ДОПОМОГА ДЛЯ МІЛЬЙОНЕРІВ, “ЛАЙФ НАВИГАТОР ДЛЯ МОЛОДЕЖИ” ТА АПАРТАМЕНТИ У КРИМУ

4. Оксана Гумега, Господарський суд м. Києва – 1199 кв. м;

Оксана Гумега записала у подану 5 травня декларацію три квартири у Києві − площею 118 кв.м (спільна власність), 32,2 кв.м (власність чоловіка), 62,8 кв.м (власність чоловіка). Також там фігурує “інше приміщення” у Кам’янці-Подільському площею 600,2 кв.м (власність чоловіка), житловий будинок площею 600,6 кв.м у тому ж місті (спільна із кимось власність чоловіка, якому належить 5% − відповідно, рахуємо як 30 кв.м площі) і “вбудоване приміщення” площею 356,4 кв.м у багатоповерхівці в Броварах (власність чоловіка). Незавершені об’єкти − будинок площею 494 кв.м у Погребах (“інше право користування, безоплатне користування”) і ще один будинок у тому ж селі у власності чоловіка. Площа останнього будинку не зазначена.

Ділянки− 274 та 2103 кв.м у Погребах.

3. Вадим Нежура, Апеляційний суд м. Києва. 1220 кв.м

Суддя апеляційного суду та член Вищої ради правосуддя задекларував квартиру у Трускавці площею 41,2 кв.м (власність дружини), квартиру у Львові площею 39,1 кв.м, 6 квартир у Києві площею 67,5 кв.м, 43 кв.м, 112 кв.м, 86,9 кв.м, 119 кв.м та 120,5 кв. м у власності дружини, квартиру у столиці площею 76,9 кв.м у спільній власності, і житловий будинок площею 484 кв.м у Борисполі (власність дружини). Також у декларації є гараж 18 кв.м (власність дружини) та паркомісце 12,5 кв.м (власність судді) у Києві. А на завершення – недобудований будинок площею 138 кв.м у Вишеньках (власність дружини).

 Будинок у Борисполі у власності Нінель Нежури з 2016 року

 ЖК Riviera Riverside у Києві, де розташована одна з квартир дружини судді

Земельні ділянки − 1000 кв.м у Борисполі, 560 кв.м у Вишеньках.

Дружина судді, Нінель Дмитрівна Нежура, крім нерухомості декларує авторські права на книги – “Как не сжигать мосты. Секретный код отношений”, “Жизнь – это, или Лайф навигатор для молодежи”, а також на створений у співавторстві “літературний твір “Успішна особистість – розвинене суспільство – міцна держава”, освітня програма для учнів 8-11 класів”. Як можна дізнатися з сайту дружини судді, вона – “експерт з розвитку особистості”.

2. Ігор Курдельчук, Господарський суд м. Києва. 1338 кв. м

Ігор Данилович Курдельчук вписав у декларацію будинок площею 163,4 кв.м у Михайлівці− убежівці Києво− Святошинський район, власність судді), будинок площею 60,4 кв.м у Кочереві (Житомирська область, власність дружини судді), житловий будинок площею 98,4 кв.м на Петропавлівській Борщагівці (“інше право користування − проживання”) та ще один будинок у тому ж районі та з таким самим “іншим правом” на нього − але вже площею 508,9 кв.м. Також він додав квартири у Києві – площею 52,4 кв.м (власність судді), площею 68 кв.м (спільна власність), площею 79,1 кв.м (“інше право користування − реєстрація”) та площею 52 кв. М (вдруге “інше право користування − реєстрація” з 2016 року). Ще у декларації судді є квартира у Луганській області площею 64.8 кв.м (спільна власність) та недобудований будинок площею 193,3 кв.м у Княжичах. На відміну від десятків інших недобудованих будинків суддів – цей ми враховуємо і плюсуємо до загальної площі нерухомості Курдельчука, тому що будинок у Княжичах навіть на старій зйомці Google має цілком готовий вигляд, видно навіть штори на вікнах.

Земля у декларації – це 525 кв.м у Михайлівці− Рубежівці, 537 кв.м у Княжичах, 500 кв. м у Дмитрівці (Києво-Святошинський район) та 2500 кв. м у Кочереві на Житомирщині.

Традиційно кумедно те, що суддя Курдельчук, який не тільки непогано заробляє на основній роботі (924 тис. грн. задекларованої заробітної плати за 2019 рік), а і, наприклад, має спадщину у розмірі 1,3 млн доларів США, при цьому неодмінно отримує “матеріальну допомогу” від держави. У останній декларації це, наприклад, 1040 грн. “державної соціальної матеріальної допомоги” від Київського міського центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, 60 тис. грн. “матеріальної допомоги” від Господарського суду, а також “благодійна допомога” дружині-судді від інших організацій.

  1. Вікторія Джарти, Господарський суд м. Києва. 1553 кв. м

Добре відома громадськості донька колишнього прем’єра АРК, регіонала Василя Джарти і дружина колишнього нардепа від Партії регіонів Валерія Омельченка, деякий час була у відпустці по догляду за дитиною. Утім, вже повернулася до виконання своїх обов’язків. Згідно з реєстром судових рішень, останні наразі оприлюднені ухвали Джарти датовані 6 травня.

У 2020 році Вікторія Василівна декларацію з якихось причин ще не подавала. А ось рік тому вона декларувала квартири у столиці площею 386 кв.м (власність чоловіка), площею 238,5 кв.м (власність судді), будинок площею 611,9 кв.м у Романкові (Обухівський район, власність судді), апартаменти площею 172,8 кв.м у окупованому Криму (власність судді), квартира у Донецьку 64,4 кв.м (власність чоловіка та його родичів), гаражі 14,5 у Києві (власність чоловіка), 28,3 кв.м в окупованому Донецьку (власність судді), 16,9 кв.м у Ялті (власність судді).

Як свідчать оголошення, продаються котеджі у “Сонячній долині” (це практично Конча-Заспа) на сьогоднішній день за цінами від $450 тис. до $1,8 млн.

Готель “Пальміра Палас” у Криму, у якому судді належать апартаменти площею 172,8 кв.м

Ділянки − 1000 кв.м та 1000 кв.м у Києві, 2049 у Романкові.

На додачу Вікторія Джарти декларує 3 годинники−Rolex, Chopard та Harry Winston, вартість жодного з яких не вказана, і дві сумки Hermes. І вже восьмирічний та неодноразово згаданий у ЗМІ автомобіль Bentley Continental GT.

Читайте також: Багато квартир, земельних ділянок та мільйони заощаджень: Богдан вперше показав свою декларацію

Треба зазначити, що у Києві чимало суддів, які спокійно могли б потрапити до цього рейтингу якби вже добудували свої нові будинки. Це, наприклад, суддя Київського апеляційного суду

Віктор Габрієль, який завершує будинок площею 342 кв.м. у Білогородці (і не тільки його);

Лариса Іванова з Господарського суду м. Києва, яка зараз зводить у Києві будинок площею 409 кв.м. (у власності суддя з чоловіком вже мають 5 квартир та офіс у Києві);

Максим Оніщук з апеляційного суду, який зараз будує 496−метровий будинок у Ворзелі;

Олег Присяжнюк з з апеляційного суду із недобудовою площею 450 кв.м у Гнідині (разом із цим будинком суддя мав би загалом майже 1000 кв.м нерухомості); або ж Олександр Котков з Господарського суду міста Києва, який у розділ об’єктів незавершеного будівництва вніс будинок у Гатному площею 533 кв.м.

У декларації ж Вікторії Сівакової з Господарського суду об’єктів незавершеного будівництва стільки, що страшно навіть рахувати, а введення усіх пунктів в експлуатацію легко дозволило б жінці випередити будь−яку Вікторію Джарти. Утім, ці об’єкти − десятки квартир у Мукачевому, усі вони належать чоловікові судді. Це адвокат, колишній депутат та навіть голова Комісії з питань законності, правопорядку та боротьби з корупцією Київської облради (і, вочевидь, забудовник) Леонід Сіваков.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram