NewsMakers Повна версія

Іран дав тюремні терміни 10 військовим за збиття літака МАУ в 2020 році

Rescue teams are seen on January 8, 2020 at the scene of a Ukrainian airliner that crashed shortly after take-off near Imam Khomeini airport in the Iranian capital Tehran. - Search-and-rescue teams were combing through the smoking wreckage of the Boeing 737 flight from Tehran to Kiev but officials said there was no hope of finding anyone alive. The vast majority of the passengers on the Ukraine International Airlines flight were non-Ukrainians, including 82 Iranians and 63 Canadians, officials said. (Photo by Akbar TAVAKOLI / IRNA / AFP) (Photo by AKBAR TAVAKOLI/IRNA/AFP via Getty Images)

Іран засудив 10 військовослужбовців до тюремного ув’язнення за звинуваченням у причетності до збиття українського авіалайнера у 2020 році, в результаті якого загинули 176 осіб.

Читайте також: Матір вбили, а дитину ґвалтували щодня: розповідь чоловіка, який врятував дівчинку від знущань окупантів

Про це інформує Радіо Свобода і France24 з посиланням на сайт іранської судової системи Mizan Online

Видання 16 квітня повідомило, що одного командира засудили до 10 років ув’язнення, а дев’ять інших отримали терміни від одного до трьох років.

“Розгляд цієї справи був одним з найбільш важливих, делікатних і складних судових процесів за останні кілька років в країні”, – йдеться на сайті.

Зазначається, що дії командира, який керував збиттям літака, “були зумовлені його незнанням ситуації і помилковим переконанням у тому, що виявлена ціль була ворожою”.

Командир зенітно-ракетного комплексу “Тор М-1” “випустив дві ракети” по авіалайнеру “всупереч наказу” і без отримання дозволу, йдеться в повідомленні.

Водночас імена жодного з обвинувачених не називаються.

“З огляду на масштаби впливу і наслідки цієї події, головний обвинувачений був засуджений до максимального покарання”, – написало видання.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook