NewsMakers Повна версія

Історична місія: перші космічні туристи Ілона Маска повернулися на Землю (відео)

Перший цивільний екіпаж місії Inspiration4, яку виконувала компанія Ілона Маска SpaceX, повернувся на Землю.

Читайте також: Головний дипломат Росії Лавров втрапив у скандал з коханкою (ВІДЕО)

Після трьох днів на орбіті корабель Crew Dragon Resilience приводнився в Атлантичному океані біля узбережжя Флориди. Пряма трансляція повернення місії велася на каналі SpaceX в YouTube, передає УНІАН.

Після приводнення космічний корабель дістали з води та підняли на палубу судна, щоб екіпаж пройшов медичний огляд, а потім повернувся в космічний центр Кеннеді.

Протягом польоту екіпаж виконав низку експериментів спрямованих на дослідження впливу умов мікрогравітації та космічного простору на тіла непідготовлених членів екіпажу, та інші завдання, пише 24 канал.

Коротко про повернення астронавтів

• Crew Dragon після кількох маневрів опустився до 365 кілометрів.

• Фінальний маневр deorbiting провели на 6:16 PM EDT (1:16 за київським часом).

• Після гальмування в атмосфері космічний корабель опустився на 4 великих парашутах о 7:06 PM EDT (2:06) приблизно в 30 милях на північний схід від місця запуску – Космічного центру імені Кеннеді у Флориді.

• Загальна тривалість місії – 71 година.

Як зазначили у пресцентрі Inspiration4, місія реалізувала одразу кілька нововведень:

– перший повністю цивільний політ людини в космос на орбіту,

– перша чорношкіра жінка-пілот космічного корабля,

– наймолодший американець у космосі,

– перша людина, яка полетіла в космос з протезом,

– найдальший політ людини в космос після місій Хаббла,

– вперше SpaceX керував трьома кораблями Dragon у космосі,

– перший вільний політ космічного корабля Dragon у межах пілотованої космічної місії,

– найбільше вікно, яке коли-небудь літало в космос,

– перше приводнення екіпажу Dragon в Атлантичному океані,

– перший запуск пілотованої космічної місії ракеті-носії Falcon 9, яку запускали зрештою тричі.

Місія Inspiration4: що відомо

Inspiration4 – це пілотована космічна місія, що виконується компанією SpaceX, яка повинна була стати першим орбітальним польотом за участю тільки цивільних осіб на борту. Раніше космічні туристи підійматися лише до суборбітальної висоти або прибували на МКС у супроводі астронавтів.

У складі немає жодного професійного астронавта. До місії увійшли помічниця лікаря Хейлі Арсено, працівник авіакосмічної промисловості та ветеран ВПС США Крістофер Семброскі й педогог Шан Проктор. Очолював команду засновник і генеральний директор компанії Shift4 Payments Джаред Айзекман.

Кілька цікавих фактів про місії Inspiration4

Членкиня екіпажу Inspiretion4 Гейлі Арсеної раніше була пацієнткою лікарні Святого Юди та страждала від раку кістки. Їй видалили частину коліна та замінили його штифтами й пластиною, тож Гейлі не лише наймолодша американка у космосі, але й перша людина з протезованою кінцівкою.

Цікаво, що про усю підготовку до місії, її організацію та сам політ Netflix зняв документальний серіал «Відлік: Inspiration4 місія у космос». Він розкриває історії кожного з членів екіпажу, розповідає про те, як саме відбирали команду, а також проливає світло на усі завдання місії. У серіалі можна побачити усіх, хто брав участь у підготовці до польоту, від фахівців SpaceX до глави компанії Ілона Маска.

Спеціальний корабель Crew Dragon

Серед іншого особливістю місії став унікальний космічний корабель Crew Dragon, який у SpaceX прозвали справжнім «феррарі» серед Dragon-ів. Оскільки політ не передбачав стикування з МКС, стикувальний вузол замінили на прозорий купол, який відкриває фантастичний вид на космос та Землю.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook