NewsMakers Повна версія

Ізраїльські дослідники виявили барвник, згаданий у Біблії

Ізраїльські дослідники виявили три шматки тканини, пофарбовані згаданим у Біблії пурпуровим барвником під назвою “аргаман”.

Читайте також: У Єгипті археологи знайшли на великій глибині 13 загадкових саркофагів

Вивчаючи кольорові тканини з долини Тімна – стародавнього району виробництва міді на півдні Ізраїлю – в ході дослідження, яке тривало кілька років, дослідники були здивовані, виявивши залишки тканої тканини, пензлики та волокна шерсті, пофарбовані в королівський пурпур.

Про це повідомляють Волинські новини.

Пряме радіовуглецеве датування підтверджує, що знахідки датуються приблизно 1000 р до н.е., що відповідає часам правління біблійних царів Давида і Соломона в Єрусалимі.

Барвник, який отримують з видів молюсків, що мешкають в Середземному морі, більш ніж в 300 км від Тімна, часто згадується в Біблії і з’являється в різних єврейських і християнських контекстах. Це перший раз, коли тканини залізного віку, пофарбовані в пурпуровий колір, були виявлені в Ізраїлі або по всьому Південному Леванту.

«Це дуже захоплююче і важливе відкриття. Це перший шматок тканини часів Давида і Соломона, який забарвлений престижною пурпуровою фарбою. У давнину пурпурний наряд асоціювався з дворянством, зі священиками і, звичайно ж, з королівською родиною. Чудовий відтінок, той факт, що він не вицвітає, і складність виробництва барвника, який в незначних кількостях міститься в тілі молюсків, – все це робило його найціннішим з барвників, який часто коштував дорожче золота», – пояснює доктор Наама Сукеник, хранитель органічних знахідок в Управлінні старожитностей Ізраїлю.

Тімна був центром видобутку міді, яка вимагала передових металургійних знань. Так званий Холм рабів – одне з найбільших підприємств по виплавці міді в долині, заповнене купами промислових відходів, таких як шлак від плавильних печей.

«В одній з цих куп виявилося три обривка кольорової тканини. Колір відразу ж привернув нашу увагу, але нам було важко повірити, що ми знайшли справжній пурпурний колір з настільки древнього періоду», – розповідають автори відкриття.

Барвник був ідентифікований за допомогою вдосконаленого аналітичного приладу, який показав присутність унікальних молекул барвника, що походять тільки від певних видів молюсків.

За словами доктора Наами Сукеник, «велика частина кольорових тканин, знайдених в Тімні і в археологічних дослідженнях в цілому, була пофарбована з використанням різних барвників на рослинній основі, які були легко доступні і легше офарблювалися. Використання барвників на основі тварин вважалося набагато більш престижним і служило важливим показником високого економічного і соціального статусу власника».

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram