NewsMakers Повна версія

Король Іспанії підтримав Україну у різдвяному посланні

epa08838081 (FILE) - Spain's King Felipe VI delivers a speech at Cibeles Palace in Madrid, Spain, 19 November 2020 (reissued 23 November 2020). King Felipe VI is to remain under quarantine for 10 days after he was allegedly in contact with a person that tested positive for coronavirus COVID-19, officials sources confirmed. EPA-EFE/JuanJo Martín

Якщо різдвяне послання короля Іспанії Феліпе VI у 2020 році було присвячене пандемії, а у 2021 році – вулкану на острові Ла Пальма (і вакцинації проти ковіду), то цьогорічне – вторгненню РФ в Україну.

Про це, як пише“Європейська правда”.

Читайте також:

“2022 рік був – і залишається – складним і важким. Як і останні кілька років взагалі не були легкими”, – сказав король.

“Коли ми думали, що подолали найгірше з пандемії, у лютому Росія вторглася в Україну, і з того часу ми стали свідками 10 місяців війни, яка вже спричинила такий рівень руйнувань та розрухи, який важко уявити в нашій повсякденній реальності. Ми стали свідками страждання українського народу і продовжуємо з глибоким сумом переживати втрату тисяч людських життів”, – заявив він.

Висловивши своє співчуття до всіх українських біженців в Іспанії король нагадав, що війна відбувається на кордонах деяких країн-партнерів ЄС та союзників по НАТО, а отже, “вона зачіпає не лише Україну, а має глобальне значення”, і що безпека Іспанії “також постраждала”.

З цієї причини, на додаток до внеску у військове зміцнення Східної Європи, Іспанія “приєдналася до переважної більшості міжнародного співтовариства у підтримці України і підтвердила свою прихильність тому, що суверенітет, територіальна цілісність і незалежність держав є невід’ємними принципами міжнародного порядку, заснованого на правилах”.

Війна також мала “глибокий вплив на економіку”, що відобразилося у підвищенні цін на продукти харчування, опалення, електроенергію чи бензин. “Є сім’ї, – підкреслив він, – які не можуть довго витримувати цю ситуацію і потребують постійної підтримки з боку державної влади для пом’якшення її економічних та соціальних наслідків”.

Король закликав не ігнорувати “велике занепокоєння і невизначеність”, які породжує ця ситуація, а також серйозність цих проблем, але також закликав не впадати в песимізм і показав свою переконаність у здатності іспанського суспільства їх подолати.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook