NewsMakers Повна версія

Махінації з державними коштами: СБУ викрила компанії “Укрбуду” на зловживаннях під час будівництва у Чорнобилі

СБУ викрила керівництво державної будівельної компанії “Укрбуд” на мільйонних зловживаннях під час тендерів на будівництво об’єктів зберігання та переміщення радіоактивних відходів на території зони відчуження.

Читайте також: Любченко призначив сестру-хабарницю Андрія Парубія в керівництво нової податкової служби

Про це повідомляє пресслужбу відомства, пише Громадське.

Оперативники спецслужби встановили, що в оборудці залучені компанії “Укрбудмонтаж” та “Укренергомонтаж”, які входять до складу Укрбуду. Протягом 2017-2018 років ці компанії перемогли у низці держзакупівель, оголошених Чорнобильською АЕС та держпідприємством Енергоатом.

Йдеться про будівництво 4 ядерних об`єктів у Чорнобильській зоні: централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, комплекси інженерно-технічних систем та радіаційного контролю і завод з переробки рідких радіоактивних відходів.

Як кажуть в СБУ, загальна сума тендерів на спорудження цих об’єктів становила 1,1 мільярда гривень. Перевірка правоохоронців показала, що Укрбудмонтаж і Укренергомонтаж грубо порушили вітчизняне законодавство та виграли торги неправомірно: фірми вступили у змову для маніпулювання цінами й усунення конкурентів.

Крім того, будівельні компанії значно завищили ринкову вартість на роботи та послуги, що призвело до необґрунтованого виділення понад 26 мільйонів гривень державних коштів.

Матеріали перевірки Служба безпеки передала до Антимонопольного комітету. Зараз обидві комерційні структури оштрафовані на 117 мільйонів гривень і позбавлені права брати участь у держзакупівлях терміном на 3 роки. Перевірка триває.

Що сьогодні з Укрбудом?

Компанія збанкрутіла, залишивши за собою 23 недобудовані об’єкти: невеликий офісний центр та 22 житлових комплекси. Очікують на свою нерухомість близько 13 тисяч інвесторів.

Завершити будівництво має “Київміськбуд”, за словами мера Києва Віталія Кличка, 5 з цих об’єктів вже перейшли на баланс “Київміськбуду”. Також очільник міста наголосив, що без рішень центральної влади вирішити цю проблему не вийде. Саме після цього до Шмигаля звернувся Зеленський.

А ось колишній президент “Укрбуду” Максим Микитась є фігурантом кримінальної справи. За даними слідства, він у змові з керівництвом Нацгвардії, використовуючи підконтрольні йому фірми, організував схему і заволодів майном Нацгвардії на понад 81 мільйон гривень.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram