NewsMakers Повна версія

“Надягли мішок на голову та заштовхнули в мікроавтобус”: Колесникова заявила про погрози від силовиків Білорусі

Лідер білоруської опозиції Марія Колесникова вимагає в Слідчого комітету порушити кримінальну справу стосовно співробітників КДБ і ГУБОПіК, які, за її словами, під час затримання погрожували їй позбавленням життя. Заяву Колесникової на ім’я голови СК Івана Носкевича передала адвокат Людмила Козак.

Читайте також: Отруєний Навальний прийшов до тями, – ЗМІ

Як інформує Цензор.НЕТ, про це повідомляє TUT.by.

У заяві Марія Колесникова детально виклала хронологію подій 7 і 8 вересня і все, що з нею відбувалося в цей проміжок часу: викрадення невідомими людьми, психологічний тиск, погрози позбавлення життя, спроба силою видворити за межі Білорусі.

Колесникова вказує конкретні імена і посади людей, які чинили на неї психологічний тиск у ГУБОПік і КДБ. Вона вимагає порушити кримінальну справу стосовно співробітників КДБ РБ, ГУБОПіК РБ за ознаками злочинів, передбачених ст. 182, 183, 186 Кримінального кодексу Білорусі. У заяві зазначає, що вона може впізнати всіх, хто перерахований у заяві, і готова дати докладні свідчення.

“Зазначеними особами щодо мене висловлювалися погрози позбавити мене життя, які сприймалися мною реально. Зокрема, заявлялося, що в разі, якщо я добровільно не покину територію Республіки Білорусь, мене все одно вивезуть: живою чи по частинах. Висловлювалися і погрози позбавити мене волі на строк до 25 років, влаштувати мені проблеми в місцях утримання під вартою, в місцях позбавлення волі, що я також сприймала як реальноcть. З огляду на те, що необхідної згоди від мене отримано не було, мене помістили в камеру, де я перебувала близько години. Зазначені особи висловлювали в мою адресу погрози моєму життю та здоров’ю, які сприймалися мною реально.

Під час мого незаконного утримання в ГУБОПіК, КДБ, використовуючи будь-яку можливість, я заявляла співробітникам, які проходили повз, про те, що мене викрали, вимагала повідомити про місце свого перебування адвокату і батькові.

Після того, як співробітники КДБ усвідомили, що добровільно з Білорусі я не поїду, мені наділи на голову мішок, заштовхали в мікроавтобус і вивезли на білорусько-український кордон (п.п. Олександрівка), де із застосуванням сили, проти моєї волі намагалися видворити мене з Республіки Білорусь.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram