NewsMakers Повна версія

НБУ зобов’язав банки перевірити власників електронних гаманців

Національний банк України посилив контроль на ринку електронних грошей, зокрема, зобов’язав банки ідентифікувати та перевіряти користувачів е-гаманців.

Читайте також: У 2021 році мінімальна пенсія зросте на 165 гривень

Як передає Еспресо, про це повідомила пресслужба НБУ.

Згідно з повідомленням, НБУ осучаснив регулювання електронних грошей та гармонізував його із законодавством України та Європейського Союзу в сфері здійснення фінансового моніторингу.

Зокрема, відтепер банки будуть зобов’язані перевіряти користувачів електронних грошей, у тому числі ідентифікувати їх та верифікувати.

“Йдеться про клієнтів, які відкривають електронні гаманці, щоб здійснювати різні операції: купувати товари платити за послуги тощо”, – пояснили у пресслужбі.

Крім того, зазначається, що перекази з використанням електронних грошей мають супроводжуватися інформацією про платника та отримувача.

Читайте також: “Укрзалізниця” замість ремонту поїзда купила два лімузини за 9 млн грн (фото)

Водночас, за інформацією НБУ, перевірка користувачів непотрібна якщо операція з електронними грошима здійснюється з наперед оплаченої картки та виконуються усі належні заходи щодо зменшення ризиків, а також у випадку оплати товарів готівкою або за допомогою платіжної картки з використанням одноразового е-гаманця.

У пресслужбі також додали, що на поповнюваному електронному гаманці може зберігатися до 40 тис. грн, а на непоповнюваному – до 5 тис. При цьому для ідентифікованих та верифікованих у повному обсязі користувачів обмеження щодо сум електронних грошей, на які можуть здійснюватися розрахунки та перекази, скасовуються.

Крім того, для підвищення захисту прав користувачів електронних грошей, регулятор встановив низку вимог до банків-емітентів електронних грошей. Зокрема, такі банки зобов’язані інформувати користувачів про створення е-гаманця та отримати на це їх згоду; не можуть надавати кредит із коштів, які були надані, як передоплата за випущені е-гроші; має надати користувачеві інформацію про найменування і місцезнаходження банка , умови та порядок використання е-гаманця та способи здійснення переказів тощо.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram