NewsMakers Повна версія

Мінімальна пенсія до 2024 року: чи відчують українці покращення

До 2024 року мінімальна пенсія за віком має зрости тричі. Це передбачено Бюджетною декларацією, яку 15 липня вперше схвалила Верховна Рада.

За прогнозом, мінімальна пенсія за віком має зрости:

Саме таким, згідно із Бюджетною декларацією, буде прогнозований прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, який і впливає на розмір мінімальної пенсії.

Станом на 1 липня 2021 року пенсію в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, отримують 1,163 млн українців.

Умови встановлення мінімальної пенсії за віком

До 1 жовтня 2011 року мінімальний розмір пенсії за віком встановлювався в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за наявності 25 років страхового стажу для чоловіків та 20 років для жінок.

Опісля 1 жовтня 2011 року вимоги до страхового стажу зросли на 10 років – до 35 років для чоловіків та 30 років для жінок.

Із 1 січня 2018 року українцям, яким виповнилось 65 років, за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок – 30 років страхового стажу мінімальна пенсія за віком встановлюється в розмірі не менше 40% мінімальної заробітної плати.

Якщо, наприклад, 55-річна жінка, маючи 20 років страхового стажу, вийшла на пенсію у вересні 2011 року, то її мінімальна пенсія за віком встановлювалася у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Якщо після досягнення 65-річного віку кількість років її страхового стажу залишиться незмінною, пенсія їй перераховуватиметься у разі зміни прожиткового мінімуму.

Якщо ж за ці роки вона набула іще 10 років стажу (тобто в сумі матиме 30 років), то перерахунок пенсії буде здійснено в розмірі 40% мінімальної заробітної плати.

Із 1 квітня 2021 року в Україні жінкам підвищили пенсійний вік до 60 років. Цьогоріч і жінкам, і чоловікам для виходу на пенсію потрібно мати 28 років страхового стажу.

Наприклад, якщо жінці у 2021 році виповнилося 60 років, але у неї немає 28 років страхового стажу, право на пенсію вона набуде у 63 роки за наявності понад 21 року страхового стажу, або у 65 років – за наявності понад 15 років страхового стажу.

У разі відсутності необхідного страхового стажу для призначення пенсії особа може звернутись до органів соціального захисту населення для призначення допомоги.

Щоб отримати допомогу, особі слід звернутися до органів соціального захисту.