NewsMakers Повна версія

Пенсійний фонд оновив розрахунок виплат: що зміниться

Пенсійний фонд України затвердив показник середньої зарплати для розрахунку виплати за підсумками серпня місяця. В результаті якщо розмір власного доходу не змінився, то коефіцієнт заробітку збільшиться.

Читайте також: У Мінфіні прогнозують низькі ціни на газ

Так, за оцінками Пенсійного фонду, в серпні середня зарплата, з якої заплатили внески, становить 9608 грн і 67 копійок. Місяцем раніше ця сума становила 9837 грн і 35 копійок. Це означає, що якщо ваша власна зарплата не знизилася, то коефіцієнт заробітку в формулі розрахунку виплат збільшиться. Правда, при цьому з часом знизиться розмір середньої зарплати за три роки, від якого також залежить кінцева сума пенсії, передає OBOZREVATEL.

Щоб дізнатися майбутній розмір виплати, потрібно приблизне співвідношення своєї зарплати до середньої помножити на стаж, 1% і на середню зарплату за три минулі роки. Останній показник – близько 10 тис. грн.

Уявімо, що ви отримуєте середню зарплату (близько 11 тис.), у такому випадку приблизний розрахунок майбутньої пенсії виглядатиме так: 10 000 помножити на 35 помножити на 1 і на 1%. Де одиниця – співвідношення своєї зарплати до середньої, 35 – стаж, а 1% – коефіцієнт оцінки стажу, який у всіх один.

Із середньою зарплатою можна розраховувати на пенсію близько 3500 грн. Важливо водночас зазначити, що мільйони українців, зокрема й фізичних осіб-підприємців, офіційно платять податки з мінімальної зарплати. У такому випадку коефіцієнт заробітку у формулі буде значно меншим одиниці, а претендувати можна буде тільки на мінімальну пенсію. Зараз це 1712 грн (якщо є повний стаж, можна отримувати більше).

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram