NewsMakers Повна версія

«Потрібно ввести нульову ставку ПДВ на продукти харчування та комунальні послуги», – Юрій Гупало

У 2021 році в Україні суттєво зросли ціни на продукти харчування, у тому числі – соціально значущі: найбільше подорожчали цукор – на 88% (у виробництві якого газ становить 70% витрат) та соняшникова олія — на майже 90%. Загалом продукти харчування в Україні за минулий рік у середньому подорожчали на 20%. Тому «УДАР Віталія Кличка» пропонує встановити нульову ставку ПДВ на весь ланцюжок виробництва і продажу продуктів харчування та комунальні послуги і енергопостачання. Відповідні заходи зі зниження передбачає Економічний план дій «Захист. Безпека. Розвиток», який був представлений на ХХV з’їзді «УДАРу».

Читайте також: «Захист. Безпека. Розвиток» – Юрій Гупало представив новий економічний та політичний план партії «Удар Віталія Кличка» (відео)

В «УДАРі» впевнені, що це найшвидший спосіб захистити українців в умовах зростання цін.

«В умовах агресії Росії та складної економічної ситуації відбувається подальше погіршення рівня життя українців. Підвищення комунальних тарифів, цін на енергоносії нівелювало номінальне зростання зарплат, пенсій та соціальних виплат для громадян, стало непосильною ношею для малого і середнього бізнесу, зокрема для виробників продуктів харчування. Тому, ми вважаємо, що дієвою допомогою в цій ситуації стане нульова ставка ПДВ на продукти харчування та комунальні послуги.

Сусідня Польща уже ввела нульовий податок на низку продуктів. Якщо Україна не вживатиме заходів та не знизить відповідно ПДВ для своїх виробників, українська продукція буде неконкурентоспроможною навіть на внутрішньому ринку, а високі ціни на продукти і далі боляче «битимуть» по гаманцях людей», – зазначає голова Волинської обласної організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка» Юрій Гупало.

У партії «УДАР Віталія Кличка» переконані, що ПДВ з джерела наповнення бюджету став джерелом корупції та додатковим фактором подорожчання продуктів харчування.

«ПДВ вже давно перетворився з важливого джерела наповнення бюджету на джерело багатомільярдної корупції, на якому гріють руки чиновники податкової та Мінфіну. Можливість у ручному режимі повертати чи не повертати ПДВ, вилучення обігових коштів у бізнесу,по суті перетворює посадових осіб фіскальних органів на людей, від яких залежить безперебійна робота підприємств з мільярдними оборотами. Через податкові «скрутки» держава регулярно втрачає до 60 млрд грн на рік. Через шахрайство з ПДВ довіру до цього податку значно підірвано, а сам порядок сплати податку чимало експертів називають згубним для бізнесу через необхідність сплачувати його до отримання доходу», – пояснила представниця «УДАРу» Оксана Продан.

Окрім того, за словами УДАРівців, доцільно скасувати ПДВ на всі продукти, вироблені в Україні. Заміна податку з обігу (ПДВ) на податок з продажу, що стягується в момент сплати за товари чи послуги, значно спростить життя українському бізнесу.

«Сьогодні настав час рішучих дій та нестандартних кроків. Влада не має права зволікати. Від її нерозважливості й некомпетентності страждають українські громадяни, а бізнес не має ресурсів для розвитку. Скасуванням ПДВ на продукти харчування влада продемонструє, що реально бореться з корупцією, а не наживається на ній», – підкреслили в партії.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook