NewsMakers Повна версія

РФ використовує технології британських компаній для виробництва власної зброї

A Russian Yars intercontinental ballistic missile launcher rolls through Red Square during the Victory Day military parade in central Moscow on May 9, 2023. Russia celebrates the 78th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II. (Photo by Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP) (Photo by GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/AFP via Getty Images)

РФ використовує засоби радіоелектронної боротьби проти України, в яких є технології британських компаній. Як пише The Guardian, у звіті, складеному Україною і розісланому найбільшим країнам, які ввели санкції, вказані ключові російські фірми, що займаються розробкою і виробництвом електронної військової техніки. Київ стверджує, що Великобританія та інші країни ще не ввели санкції проти деяких залучених фірм і закликає це зробити.

Читайте також: Росія та Китай обговорюють будівництво тунелю, який з’єднає Крим із державою-агресоркою: що відомо

У досьє стверджується, в деяких сучасних електронних пристроях, задіяних у війні, використовуються компоненти, вироблені британськими фірмами, і необхідні більш ефективні дії, щоб заблокувати використання іноземних компонентів.

У доповіді говориться, що у виробництві засобів радіоелектронної боротьби беруть участь вісім ключових російських фірм. У їх число входять науково-виробниче об’єднання “Стріла”, науково-дослідне підприємство “Протек” і концерн “Радіоелектронні технології”, які не потрапили під санкції Великобританії.

У звіті також вказуються компоненти британських фірм, які були виявлені в російських засобах радіоелектронної боротьби.

Так, транзистори компанії Semelab Ltd, зареєстрований офіс якої знаходиться в Вокінгу, графство Суррей, і належить TT Electronic Group Holdings, були виявлені в обладнанні для блокування радіокерованих пристроїв і зв’язку на полі бою. У мобільному радарі ближньої дії було виявлено обладнання для електроживлення компанії XP Power, штаб-квартира якої знаходиться в Сінгапурі і акції якої котируються на Лондонській фондовій біржі. А в системі пеленгації були виявлені деталі, імовірно виготовлені компанією Golledge Electronics, що базується в Ільмінстері, Сомерсет.

Водночас причетні до цього компанії заявляють, що припинили всю торгівлю з Росією з лютого 2022 року або раніше.

У доповіді пропонується, крім введення санкцій щодо виявлених російських компаній, ввести “єдину базу даних компонентів”, що визначає технології, які російські військові використовують у своєму обладнанні радіоелектронної боротьби.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook