NewsMakers Повна версія

У країнах ЄС введуть “COVID-паспорт” для туристичної сфери

European Union flags hang half mast, in front of the European Commission headquarters in Brussels, Monday April 12, 2010. Polish President Lech Kaczynski, his wife Maria and some of the country's highest military and civilian leaders died on Saturday, when the presidential plane crashed as it came for landing in fog near Smolensk, western Russia.(AP Photo/Yves Logghe)

Міністри туризму країн ЄС погодилися розробити єдиний документ з умовною назвою “COVID-паспорт”, який у всіх країнах ЄС гратиме роль сертифіката безпеки в галузі.

Читайте також: У МОЗ повідомили про зміни в порядку обсервації українців, які повернулися з-за кордону

Про це за підсумками віртуальної конференції очільників туристичних відомств країн Євросоюзу розповів міністр туризму Хорватії, яка головує в ЄС, Гарі Капеллі, повідомляє Укрінформ.

“Ми завершили неформальну конференцію міністрів за участю всіх країн-членів та єврокомісара з питань внутрішнього ринку Террі Бретона. Ми дійшли кількох висновків, зокрема в організації спільного європейського підходу для виходу з кризи. Це включатиме створення спільних протоколів і заходів у сфері здоров’я та безпеки. Міністри погодилися, що має бути створений спільний документ, з умовною назвою “COVID-паспорт”, який буде чинним в усьому Євросоюзі”, – зазначив Капеллі.

За його словами, міністри та Єврокомісія погодили спільну позицію про те, що короткостроковий Фонд відновлення, який буде створюватися під егідою ЄК та за участі країн-членів, включатиме видатки на відновлення туристичної галузі в обсязі 20–25%.

Такий самий відсоток туристична галузь має отримати у Багаторічній фінансовій перспективі ЄС на 2021–27 роки.

Читайте також: МОЗ опублікувало умови відновлення роботи продовольчих ринків: перелік

“У звичайних умовах туризм не грає такої значущої ролі у БФП, але зараз склалася унікальна позиція з боку країн-членів: галузь має становити 20–25% довгострокового бюджету. Саме туризм має відіграти дуже важливу роль у відроджені економіки всіх наших країн. Ми завжди вважали, що він займає забагато місця в економіці Хорватії, але сьогодні почули про таку саму ситуацію в інших країнах, таких як Італія, Іспанія, Португалія, Греція. Наприклад, в Італії на туризм припадає 12–3% ВНП та близько 15% усієї робочої сили. Тож цей напрямок є важливим для всіх” – підсумував представник Хорватського головування ЄС.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram