NewsMakers Повна версія

Україна перебуває в епіцентрі кризи: економіст назвав найгірший період для економіки

Сьогодні Україна перебуває в епіцентрі економічної кризи: падіння ВВП у квітні було досить серйозним і становило 12%.

Читайте також: В Україні в терміналах ввели нові обмеження на готівку

Про це в ефірі телеканалу ZIK під час включення заявив економіст-міжнародник Андрій Блінов.

Експерт проаналізував, в якому стані сьогодні з огляду на пандемію COVID-19 перебуває економіка України.

“Ми сьогодні знаходимося в епіцентрі економічної кризи. Є оцінки, які говорять про те, що падіння ВВП, якщо його вираховувати у щомісячному режимі, становило у квітні 12%, тобто мінус 12%. Це досить серйозне падіння. При цьому дефіцит бюджету ухвалений зараз, після останніх правок, 7,5% ВВП. Це досить серйозний розрив, і саме через це потрібні кошти міжнародних фінансових організацій, зокрема стільки розмов і стільки списів ламається навколо кредиту МВФ. З іншого боку, поки що немає даних щодо безробіття, але МВФ бачить, що безробіття в Україні стрибне принаймні з 8% до 10%, і, можливо, це ще досить поміркований сценарій”, – зазначив Андрій Блінов.

Експерт додав, що інфляція поки що перебуває на мінімальних позначках. Зараз вона становить трохи більше 2%. Андрій Блінов припустив, що за підсумком травня інфляція становитиме 1,5% річних.

“Але тут ключова причина – це зниження вартості газу, бензину, енергоносіїв, тобто тих аспектів, які обвалилися на світовому ринку”, – сказав економіст.

Андрій Блінов, прогнозуючи ситуацію в економіці восени, зауважив, що загострення кризи можливе, якщо буде чергова хвиля пандемії COVID-19. Ще один аспект – це врожай, додав він, оскільки аграрний експорт буде підтримувати національну валюту.

“Тому поки що можна виходити з того, що найгірші квартали – це II і III квартали 2020 року”, – зазначив економіст.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram