NewsMakers Повна версія

Уряд ухвалив нові правила формування регіонального замовлення на підготовку кадрів

ьогодні, 10 червня, Кабінет міністрів України затвердив зміни до Методичних рекомендацій, за якими формується регіональне замовлення на підготовку фахівців і робітничих кадрів, передає пресслужба уряду.

Читайте також: Стало відомо, коли ЄС відкриє свої кордони

Згідно з повідомленням, заклади професійної, фахової передвищої та вищої освіти вже з вересня 2020 року готуватимуть прогнози для навчання студентів і учнів за кошти регіонального замовлення за оновленими правилами. У них закладений чіткий календар погодження таких обсягів із ключовими гравцями регіональних ринків праці, а також виписані повноваження кожного з них.

“Базові Методичні рекомендації були прийняті у 2016 році, коли фінансування профтехів передали на місцевий рівень. Однак з того часу деякі міські ради почали штучно зменшувати замовлення через нібито недостатню кількість вступників і не покривали потреби місцевого бізнесу. Щоб не допустити таких ситуацій, ми врахували всі нюанси та прописали чіткий календар, за яким потрібно затверджувати регіональне замовлення. До того ж таке рішення обов’язково мають погоджувати ключові гравці сфери – регіональні ради профосвіти та центри зайнятості”, – пояснила т.в.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

В оновлених рекомендаціях, зокрема, визначено, що:

замовником кваліфікованих робітників і фахівців є обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації, а також Рада міністрів АР Крим;

виконавцями є заклади, які мають контракти для підготовки кваліфікованих робітників і фахівців за регіональним замовленням, – це профтехи, ВНЗ та заклади фахової передвищої освіти.

Важливо, що замовники затверджують регіональне замовлення за поданням закладів, погодженням регіональних рад профосвіти та з урахуванням пропозицій місцевої влади.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram