NewsMakers Повна версія

Ускладнення після коронавірусу можуть проявитися не відразу

Коронавірус підступний тим, що ускладнення після захворювання можуть проявитися не відразу. Частина людей після перенесеного захворювання не потребують спеціального лікування або реабілітації, та й постковідний синдром є далеко не у всіх. Однак ускладнення і наслідки можуть проявити себе через кілька тижнів або навіть місяців після одужання.

Читайте також: Назвали вакцину, яку визнають найбільше країн у світі

Про це розповіла кандидат медичних наук, доцент кафедри військової терапії УВМА, пульмонолог Світлана Бичкова в коментарі для “КП в Україні“.

Проблеми з легенями

Як пояснила лікар, ускладнення після перенесеного коронавірусу можуть мати відстрочену дію. Першою може постраждати дихальна система і це проявляється в задишці, утрудненому диханні та кашлі, який довго не проходить.

Проблеми дають про себе знати після фізичних навантажень, часом, навіть від звичайної ходьби по сходах. Для того, щоб визначити ступінь ураження легенів і фіброзних змін, потрібно пройти обстеження.

“Навіть після перенесеної легкої пневмонії у пацієнтів зберігається пневмофіброз, тобто порушується функція дихання. Через недостатнє надходження кисню у людини мало кисню і в крові. Як ускладнення пневмофіброз зустрічається найчастіше. Його видно на рентгенологічних знімках, на КТ, і проявляється він порушенням функції зовнішнього дихання і зниженням якості дихання і життєвої ємності легенів. Процес цей оборотний, але тільки під впливом препаратів”, – пояснила фахівець.

Частина таких змін успішно проходить, але для цього потрібно хоча б рік берегтися від респіраторних функцій, вакцинуватися від пневмокока і грипу, виключити будь-яке куріння, навіть кальян і зайнятися реабілітацією. Як відзначають вчені, легені після коронавірусу в більшості випадків повністю відновлюються.

Що потрібно робити обов’язково після COVID-19:

Протягом пів року стежити за насичуваністю крові киснем за допомогою пульсоксиметра.

Регулярно виконувати дихальну гімнастику, навіть після зникнення всіх симптомів.

Робити гімнастику для м’язів живота і спини

Багато ходити – це універсальна вправа

Плавати або зайнятися під керівництвом інструктора гідрокінезіотерапією.

Повноцінно харчуватися, з білками та жирами натурального походження.

Проблеми з серцево-судинною системою

Ця проблема займає друге місце за ускладненнями після коронавірусу. Згустки крої, що заважають її вільному проходженню в артеріях, можуть виникнути в разі важкого перебігу хвороби та привести до тромботичних ускладнень.

Тромбоз може виникнути в легенях, в судинах, що живлять м’язи серця, в головному мозку і навіть в кишківнику. В яку посудину тромб влетів – та система і постраждала. Це призводить до збільшення пацієнтів з ішемічними інсультами, інфарктами та тромбозами. Найчастіші ускладнення-міокардити (ураження серцевого м’яза). Вони можуть розвинутися через деякий час після хвороби.

“При міокардитах серце може збільшитися в об’ємі й у серцевого м’яза стає недостатньо сили, щоб перекачувати кров. Від цього і виникають задишка, тахікардія. Якщо у пацієнта після ковіду є ці два симптоми, потрібно перевіритися на наявність пневмофіброзу і міокардиту, звернувшись як мінімум до сімейного лікаря”, – пояснила лікар.

Також може розвинутися аритмія або ураження перикарда – серцевої сумки. Запалення тканин серця у пацієнтів фіксується і через пів року після одужання, навіть у тих, хто хворів безсимптомно.

Як уберегтися:

Стежити за показниками артеріального тиску

Пройти процедури та масаж, які призначає лікар

Робити зарядку вранці

Забути про шкідливі звички

Пити багато рідини

Є каші, нежирні кисломолочні продукти, овочі та фрукти

Уникати стресів

Більше рухатися і перебувати на свіжому повітрі

Проблеми зі шлунком

У 20-30% пацієнтів спостерігалися шлунково-кишкові розлади й за словами медика, з появою штаму Дельта, такої симптоматики може стати більше. На шлунок також впливає і лікування коронавірусу – велика кількість ліків. Можуть бути порушення перетравлення їжі, зниження маси тіла, болі в животі, ензимопатії. Після коронавірусу варто зробити УЗД внутрішніх органів.

Які симптоми повинні насторожити:

Порушення апетиту

Біль в навколопупочній області

Тяжкість, здуття, газоутворення

Спазм

Діарея з частими позивами та кров’ю в калі

Нудота, печія

Запір

При таких симптомах потрібно звернутися до сімейного лікаря, провести обстеження і здати аналізи.

Проблеми з центральною нервовою системою

Дія коронавірусу на нервову систему вже доведено – він проникає в організм і вражає клітини. Частинки вірусу можуть впроваджуватися в клітини головного мозку і порушувати його роботу, провокувати запалення мозкової тканини та відмирання нейронів, впливати на клітинне старіння і прискорювати розвиток різних патологій.

Після коронавірусу проблеми з нервовою системою можуть виражатися в порушеннях пам’яті та мови, тривалих втратах нюху або смаку, в сплутаності мислення, депресією, тривожністю і панічними атаками. Найчастіше пацієнти скаржаться на порушення сну.

За яких симптомах потрібно звернутися до лікаря:

Сплутаність думок і труднощі із запам’ятовуванням

Дезорієнтація в просторі

Порушення мови

Підвищена нервова збудливість

Агресія

Оніміння кінцівок

Панічні атаки та напади неконтрольованого страху

Випадання волосся і погіршення зору

Безсоння або тривожні сни

Затяжна депресія

Раптове підвищення температури

Потрібно звернутися до лікарів, навіть якщо є всього 2-3 симптому і пройти діагностику. Також важливо дотримуватися режиму сну, ходити на масаж, лікувальну фізкультуру, гуляти на свіжому повітрі, використовувати вправи для тренування пам’яті, швидкості реакції, дрібної моторики.

Ще важливо правильно харчуватися і виключити всі продукти, які збуджують нервову систему, відмовитися від спілкування з токсичними людьми, від використання гаджетів, і обов’язково – позитивні емоції та нові захоплення.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook