NewsMakers Повна версія

В Україні ліквідували міжнародний канал торгівлі людьми (відео)

Українські прикордонники спільно з правоохоронцями, зокрема й з міграційної поліції Одеської області, припинили функціонування транскордонного каналу торгівлі людьми.

Читайте також: Путін дозволив собі обіймати посаду президента ще два терміни (документ)

За декілька місяців було проведено майже 50 обшуків та затримано 8 фігурантів кримінальної справи, попередньо відомо, що жертвами аферистів стали більше 100 осіб. Розслідування проводилося в межах співпраці з правоохоронними органами Франції, повідомляє Держприкордонслужба (ДПС).

Силовики з’ясували, що група зловмисників на території України здійснювала підбір і вербування осіб із низьким соціальним рівнем життя, здебільшого ромів. Злочинці пропонували жертвам так звану “мандрівку Європою”, за що останні мали ще й отримати по €200-300 кожен. Про умови й кінцевий результат подорожі не розповідали.

Так, по прибуттю до кінцевої країни подорожі, якою виявилася Франція, зловмисники відбирали у мандрівників документи, та погрожували створенням “проблем” із місцевими правоохоронними органами. Єдиною умовою для повернення “заручників” додому було оформлення у європейській країні статусу “біженця”. Після здійснення таких дій, особам щомісячно нараховувалася соціальна компенсація в розмірі €300 протягом дев’яти місяців.

“Використовуючи становище жертв, зловмисники отримували на руки банківські картки та кошти, які надходили на рахунки, після чого, повертали осіб в Україну”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ще наприкінці минулого року українські правоохоронці разом із європейськими колегами розпочали заходи з викриття групи осіб, причетних до вербування та переправлення до Французької Республіки громадян України з метою здійснення протиправної діяльності, пов’язаної з торгівлею людьми та заволодіння коштами шахрайським методом.

В межах кримінального провадження було проведено десятки санкціонованих обшуків за місцями проживання усіх фігурантів справи в обох державах. У помешканнях злочинців виявили низку паспортних документів, sim-картки різних операторів, банківські картки, зброю та наркотичні речовини.

Правоохоронцям вдалось розкрити всю схему здійснення протиправної діяльності, визначити роль та місце кожного з причетних осіб у схемі та одночасного затримати вісьмох фігурантів у різних містах і країнах. Нині тривають подальші слідчі дії.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram