NewsMakers Повна версія

В Україні зробили перше щеплення від коронавірусу

Neal Browning receives a shot in the first-stage safety study clinical trial of a potential vaccine for COVID-19, the disease caused by the new coronavirus, Monday, March 16, 2020, at the Kaiser Permanente Washington Health Research Institute in Seattle. Browning is the second patient to receive the shot in the study. (AP Photo/Ted S. Warren)

Вакцину отримав лікар-реаніматолог Євген Горенко, який працює у ковідному відділенні Черкаської обласної лікарні.

Читайте також: В Україну прибула перша вакцина від COVID-19

Про це написав у Фейсбуці голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Скічко.

За словами голови ОДА, “як і в цілому по Україні, у нас працюватиме каскадна модель вакцинації, яка передбачає роботу мобільних бригад у визначеному послідовному порядку. Ми строго стежимо за температурним режимом для зберігання вакцини – від +2° до +8° С”.

Скічко наголосив, що “вакцинація проти коронавірусу є добровільною і безкоштовною. Вона відбудеться в V етапів: на І етапі щеплення отримають медпрацівники та персонал, який надає допомогу ковідним хворим; на ІІ – люди з надзвичайно високим ризиком інфікування (соцпрацівники, люди старше 80 років, решта медпрацівників); на ІІІ – люди з високим ризиком інфікування та ті, хто працює в ДСНС, СБУ, поліції, в освітніх закладах; на ІV етапі – люди віком від 60 до 64 років, дорослі з супутніми захворюваннями. V етап – усі інші категорії населення”.

Як повідомляв Укрінформ, 23 лютого в Україну доставили 500 тис. доз вакцини Oxford/AstraZeneca (Covishield), закупленої за кошти державного бюджету. Закупівля була проведена через британську закупівельну агенцію Crown Agents.

Загалом за державний кошт Україна має закупити 12 млн доз вакцини Oxford/AstraZeneca та NovaVax.

23 лютого заступник міністра охорони здоровʼя – головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що вакцинація від коронавірусу в Україні розпочнеться 24 лютого.

За його словами, вакцинація розпочнеться із медиків, які надають допомогу хворим на COVІD-19.

“Перші 7 областей, які отримають вакцину – це Київ і Київська область, Чернігів, Черкаська область, Житомир, Вінниця. Вакцинація починається після доставки вакцини”, – зауважив Ляшко.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram