NewsMakers Повна версія

Вчені з’ясували, що захищає людей від інфікування коронавірусом

Чимало людей, які ніколи не хворіли коронавірусом, можуть бути захищеними від нього завдяки наявності клітин, які з’являються після перенесених застуд. Йдеться про Т-клітини, які допомагають організму боротися з COVID-19.

Читайте також: Зеленський та Єрмак одужали від Covid-19 (відео)

Про це пишуть The Telegraph та The Daily Mail.

Британські дослідники у червні перевірили 2 847 місцевих медиків, поліцейських і пожежників. Як виявилося, 25% з них мали високий рівень Т-клітин, які на відміну від антитіл, цілеспрямовано атакують уражені вірусом клітини, захищаючи людину від зараження.

Дослідники кажуть, що ці клітини в організмі значно ефективніші, оскільки в наступні чотири місяці після проведення тестів ніхто з тих, у кого був високий рівень Т-клітин, не заразився коронавірусом.

“До нині більшість дослідників звертали більше уваги на антитіла, які нейтралізують вірус до того, як він потрапляє в клітини організму. Порівняно з цим, Т-клітини проникають саме в ті клітини, які вже інфіковані вірусом і вбивають їх. Важливо, що дослідники виявили, що жодна людина з високим рівнем Т-клітин не заразилася COVID-19 протягом наступних місяців, що дозволяє зробити висновки, що працює саме ця частина імунної системи і вона є ефективним захисним фактором “, − йдеться в повідомленні.

За словами вчених, тільки половина з тих, у кого був високий показник Т-клітин, мали також антитіла проти COVID-19. Отож, за їхніми твердженнями, ці клітини здатні протистояти коронавірусу без наявності антитіл.

Експерти вважають, що 14 млн людей у Британії вже заразилися коронавірусом і відповідно матимуть імунітет. Втім, науковці припускають, що імовірно, після чергової хвилі коронавірусу, дані про імунітет можуть змінитися.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram