NewsMakers Повна версія

Вчені знайшли унікальну зірку, яка міняє уявлення про Галактику

Більшість зірок, які виникли на початкових етапах формування Всесвіту, знаходяться дуже далеко від нас, проте нещодавно астрономи помітили зірку віком 13,5 млрд років у нашій галактиці.

Про це повідомляє на Science Alert.

Зірка отримала назву 2MASS J18082002-5104378 B, і може виявитися однією з найстаріших зірок Всесвіту. Висновок про вік зірки вчені зробили через низький вміст металів (елементів, важчих за гелій) в її складі.

У ранньому Всесвіті метали були відсутні, і сформувалися згодом в результаті ядерного синтезу, що протікає в надрах перших поколінь зірок. Після цього їх “викидувало” назовні в результаті потужних вибухів первинних світил. Кожне наступне покоління зірок збагачувалося металами, в порівнянні з попереднім поколінням.

Зірка 2MASS J18082002-5104378 B має найнижчу металомісткість з усіх коли-небудь відкритих зірок. Для порівняння, це лише 10% від металоміскості Землі.

“Ми ніколи не виявляли зірку з такою низькою масою і місткістю металів”, – розповідає астрофізик Ендрю Кейсі з Університету Монаш в Австралії.

Це відкриття може означати, що вік тонкого диска нашої Галактики насправді набагато більший, ніж 8-10 мільярдів років, як вважалося раніше.

Крім того, зірка 2MASS J18082002-5104378 B є крихітною – її маса становить всього лише 10 % від маси Сонця. Таке значення є нижньою межею маси для реакції термоядерного горіння водню в надрах зірки.

“Масивні зірки живуть швидко і вмирають молодими, але менш масивні зірки – на 20 відсотків легші за наше Сонце – можуть легко жити 13 мільярдів років”, – розповідає Кейсі.