NewsMakers Повна версія

Верховна Рада ухвалила закон про авторське право

Парламентарі 15 грудня схвалили зміни до закону “Про ефективне управління майновими правами у сфері авторського права”. Документ підтримали 253 нардепи.

Як голосували політики

Проти внесення змін до закону виступили 8 парламентарів. Утрималися – 43.

Метою закону є розблокувати діяльність організацій колективного управління у сферах публічного виконання та публічного сповіщення музичних недраматичних творів. А також уникнути негативних наслідків припинення сплати роялті для українських та світових митців,
– мовиться у повідомленні.

Що передбачає закон №5572

Документ дозволяє зареєстрованим організаціям колективного управління здійснювати добровільне управління майновими правами правовласників. Крім того, вони мають укласти договір з користувачами на умовах тарифу.

Читайте також: Що буде з тарифами на комуналку в 2022 році: Мінекономіки раптово змінило прогноз

Ці умови визначатиме організація без застосування тарифів щодо творів, включених до каталогу. Однак не довше ніж 60 днів з дня публікації на офіційному сайті установи оголошення про встановлення тарифу у відповідній сфері за результатами узгодження шляхом переговорів або визначеного судом.

Це може вас зацікавити – Через блокування реформи авторського права автори музики отримують мізерні роялті: дивіться відео

Прийнято Закону України про внесення змін до Закону України “Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав” щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління (№ 5572).

Метою Закону є розблокування діяльності організацій колективного управління у сферах публічного виконання та публічного сповіщення музичних недраматичних творів, уникнення негативних наслідків припинення сплати роялті для українських митців та світової авторської спільноти.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook