NewsMakers Повна версія

Встановлено ім’я росіян, які розстріляли волонтерів у Бучі (фото, відео)

EDITORS NOTE: Graphic content / A man walks on a street with several dead bodies on the ground a street in Bucha, northwest of Kyiv, as Ukraine says Russian forces are making a "rapid retreat" from northern areas around Kyiv and the city of Chernigiv, on April 2, 2022. - The bodies of at least 20 men in civilian clothes were found lying in a single street Saturday after Ukrainian forces retook the town of Bucha near Kyiv from Russian troops, AFP journalists said. Russian forces withdrew from several towns near Kyiv in recent days after Moscow's bid to encircle the capital failed, with Ukraine declaring that Bucha had been "liberated". (Photo by RONALDO SCHEMIDT / AFP)

Журналісти “Суспільного” провели розслідування “Буча: розстріл на Києво-Мироцькій” про вбивство російськими окупантами трьох волонтерів на початку окупації Київщини, передає УНІАН.

Читайте також: “Мабуть, це не остаточні цифри”: у поліції розповіли, скільки вбитих мирних жителів виявили на Київщині

Настя, Сергій і Максим – троє друзів, які 4 березня 2022 року вирушили з-під Києва, щоб завезти корм для собак у притулок у Забуччі та відвідати батьків одного з них. Вони стали жертвами російських військових у Бучі, на вулиці Києво-Мироцькій. Максим загинув від пострілу у голову, Настю і Сергія розстріляли, коли вони намагались втекти.

Журналісти отримали від анонімного джерела відео з камер спостереження та  встановили росіян, причетних до розстрілу волонтерів, і їхнього командира, нагородженого званням “Герой Росії”. Зібрані докази журналісти передали слідчим.

Так, у Бучі на Києво-Мироцькій проживали батьки Сергія, тож волонтери вирішили до них заїхати. Свій шлях на авто у містечку Настя знімала на відео. Друзі не знали, що попереду стоять російські окупанти, а перед самим будинком батьків Сергія загарбники вже вбили людину та розстріляли автомобіль.

Читайте також:  У Бучанській громаді від дій окупантів загинули 458 українців

“Російські військові, яких зафіксувала камера спостереження магазину на Києво-Мироцькій незадовго до вбивства Володимира (сусіда батьків Сергія), Максима, Насті та Сергія,  можливо, і не тиснули на гачок”, – припустили журналісти. Утім перебування їхньої п’ятірки там може свідчити про їхню причетність до злочину, а також вказувати на підрозділ, військовослужбовці якого за менш ніж півтори години на відрізку однієї вулиці в Бучі вбили 4 людей та поранили ще одного чоловіка.

За допомогою штучного інтелекту журналісти розпізнавали обличчя росіян на відео. І єдиний, хто здавався більш-менш схожим, – це 23-річний Давид Макаренко з Північної Осетії. Він проходив службу у 104-му гвардійському десантно-штурмовому полку з місцем дислокації у селі Черьоха неподалік Пскова.

Журналісти, які назвалися представниками військкомату, зателефонували до матері окупанта Давида, вона – вихователька дитсадка. Жінка підтвердила його службу у 104-му полку.

Згодом представники “Суспільного” зателефонували й до самого Давида, вигадавши іншу легенду. Він каже, що дійсно був у Бучі, але до розстрілу цивільних нібито не причетний. Окупант нібито із сержантом Дармограєм та ще одним, пізніше ліквідованим, пішов іншою вулицею. Усі вони – зі 104-го полку. За його словами, прямо пішли загарбники з 5-ої та 6-ої рот з підполковником Досягаєвим.

Журналісти встановили сержанта Дармограя, він досі служить у ЗС РФ. Другим сержантом, ім’я якого Давид не міг пригадати, ймовірно, був Георгій Бурдулі. Він, як і Давид – уродженець Північної Осетії, житель Підмосков’я. Бурдулі був ліквідований 21 березня 2022 року.

Читайте також: Братські могили та масові розстріли: моторошні подробиці “бучанської різанини” на Київщині

На відео з камер спостереження один з окупантів має набагато краще обмундирування, рацію та бінокль. Розслідувачі одразу припустили, що це – російський офіцер. У мережі вони знайшли кілька десятків фото підполковника Досягаєва, порівняли його із зображеннями на відео. З’ясувалося, що на відео – командир другого батальйону 104-го полку 76-ої дивізії Досягаєв, якого згадував Давид Макаренко.

Про перебування Досягаєва у Бучі свідчать й українські джерела, й спогади тих, з ким він служив. Він – один з тих, хто командував десантниками у Бучі. Йому дали звання “Героя Росії” посмертно, свою смерть він знайшов в Україні у травні 2022-го.

“За свідченням Давида Макаренка, саме Досягаєв вранці 4 березня 2022 року повів  5 й 6 роти 104-го полку до місця на вулиці Києво-Мироцькій. Того місця, з якого прицільно стріляли й вбили чотирьох цивільних людей, які не становили жодної загрози для озброєних військових на БМД”, – зазначають журналісти.

У цьому ж розслідуванні було доведено причетність російських військових цього полку до розстрілу родини Чікмарьових та їхніх сусідів у Бучі наступного дня.

Всю отриману інформацію про російських катів журналісти передали слідчим. Рідні розстріляних сподіваються, що загарбники понесуть покарання за свої жахливі злочини в Україні.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook