NewsMakers Повна версія

Євросоюз затвердив норми захисту авторських прав

Країни ЄС остаточно схвалили реформу законодавства про захист авторських прав. Тепер Google та іншим пошуковим системам надалі доведеться платити видавництвам за показ статей та інших матеріалів в інтернеті.

Читайте також: ЄС виключив із санкційних списків дев’ятьох друзів Януковича

На введення нових норм у сфері захисту авторських прав країнам ЄС відведено два роки, передає УНН.

Більшість держав Євросоюзу, в тому числі Німеччина, в понеділок, 15 квітня, проголосували за підтримку спірної реформи.

Як повідомляється, її мета – адаптувати законодавство до сучасних цифрових моделей і подбати про те, щоб видавництва, ЗМІ та працівники сфери мистецтва отримували адекватну винагороду за використання їхньої продукції.

При затвердженні норм особливі суперечки викликали два пункти – стаття 11 та стаття 17.

Перша передбачає введення законодавчих норм, які зобов’яжуть Google та інші пошукові системи платити за показ в інтернеті витягів зі статей та інших матеріалів. У той же час, стаття 17 зобов’язує такі онлайн-платформи, як YouTube, Instagram і GitHub платити працівникам сфери мистецтва і іншим власникам авторських прав за поширення їхніх пісень і відео.

Для того щоб виключити порушення, на такі платформи пропонується встановлювати фільтри – спеціальне програмне забезпечення, яке буде перевіряти контент на дотримання нових норм захисту авторських прав уже під час вивантаження контента.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram