NewsMakers Повна версія

Зеленський підписав надважливий закон про українські суди: деталі

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про розвантаження українських судів та прискорення розгляду кримінальних проваджень у судах першої інстанції. Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Читайте також: Зеленський заявив про підготовку законопроєкту щодо корінних народів

Верховна Рада ухвалила даний законопроєкт 21 липня 2020 року.

Законопроєкт вносить зміни до частин 2 ст. 31 та ст. 315 Кримінального процесуального кодексу України, якими встановлюється, що кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад десять років, здійснюється колегіально судом у складі трьох суддів лише за клопотанням обвинуваченого.

Варто зауважити, що нововведення дозволять пришвидшити розгляд кримінальних проваджень у судах першої інстанції.

Відповідно, це рішення може позитивно вплинути на реалізацію прав сторін кримінального провадження, дотримання засад кримінального провадження, якість роботи місцевих судів України загальної юрисдикції.

Крім тог, зазначається, що, таким чином, вдасться розвантажити суди від розгляду великої кількості кримінальних проваджень колегіями у складі трьох професійних суддів і сприятиме покращенню доступу громадян до правосуддя та виконанню завдань кримінального провадження, які закріплені як у національному законодавстві, так і в міжнародних угодах.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram