NewsMakers Повна версія

Через можливу ядерну атаку зі сторони Росії НАТО вперше змінило військову стратегію

НАТО вперше за кілька останніх десятиліть змінила свою військову стратегію. Про це генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив в інтерв’ю німецькому тижневику Welt am Sonntag, повідомляє Deutsche Welle.

Читайте також: Генсек НАТО привітав Зеленського з перемогою на виборах

Він пояснив цей крок необхідністю реагувати на “ядерну загрозу”, що зростає, з боку Росії. “Наші військові експерти на цьому тижні ухвалили нову військову стратегію для альянсу”, – сказав Столтенберг.

За його словами, від 2014 року склалася “нова обстановка в сфері безпеки”, виникли нові виклики на сході і на півдні Європи. “Йдеться про те, щоб і надалі повною мірою демонструвати обороноздатність і мати можливість забезпечувати стабільність. Це почасти вимагає нових військових концепцій”, – пояснив генсек НАТО.

Він підкреслив, що сила альянсу полягає саме в тому, щоб “бути спроможним змінитися за необхідності”. Генеральний секретар НАТО нагадав, що в 2014 році країни-учасниці організації домовилися збільшити свої витрати на оборону майже до 2% від ВВП. Це не штучно придумані цифри, вони “відображають потреби, пов’язані з військовою обороноздатністю” альянсу, додав Столтенберг, зазначивши, що мета полягає аж ніяк не в тому, щоб піти назустріч вимогам президента США Дональда Трампа.

Він привітав готовність Німеччини цього року наростити відповідні показники до 1,35% від ВВП і висловив сподівання на те, що у подальшому вони будуть ще збільшені.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram