NewsMakers Повна версія

Філарет хоче скликати собор ПЦУ для зміни статуту церкви

Почесний патріарх ПЦУ Філарет вважає, що обов’язково потрібно скликати собор Помісної церкви для внесення змін до статуту церковної структури.

Читайте також: Філарет запевнив, що підстав забрати томос через відновлення УПЦ КП немає

Про це він сказав під час прес-конференції 15 травня.

Філарет зазначив, що згідно з теперішнім статутом українська церква не є самостійною повністю підпорядкована Константинополю та “повинна його слухатися”.

“Скликання собору обов’язково повинно бути. бо треба внести зміни і доповнення до статуту. Той статут, який був прийнятий на соборі в Софії 15 грудня  – це статут Грецької церкви і дії його закінчуються отриманням Томосу… Тоді це був собор не Української церкви, а Київської митрополії Константинопольського патріархату і головував там представник Вселенського патріархату. А тепер, коли ми отримали Томос про автокефалію нам треба внести зміни до статуту як продовження існування нашої церкви”, – сказав він.

Почесний патріарх також додав, що в Україні “не будується нова церква”: “Ми чуємо, що ми починаємо будівництво нової церкви. А та, яка була до собору, ми до цієї церкви не маємо відношення? Ми що від неї відмовляємось? Ні, не відмовляємось”.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram