NewsMakers Повна версія

Макрон пригрозив “жовтим жилетам” рішучими заходами

Emmanuel Macron (C), head of the political movement En Marche !, or Forward !, and candidate for the 2017 French presidential election visits a qualification class for refugees of German railway operator Deutsche Bahn in Berlin January 10, 2017. REUTERS/Fabrizio Bensch

Президент Франції Емманюель Макрон оголосив про додаткові і рішучі заходи для закінчення насильства і вандалізму під час протестів жовтих жилетів. Він перервав свою відпустку в Піренеях і повернувся в кризовий штаб у Парижі, щоб обговорити введення нових заходів. Про це повідомляє DW.

Читайте також: “Жовті жилети” підпалили банк з людьми всередині у Парижі (фото)

Президент Франції підкреслив, що заходи по захисту правопорядку, прийняті владою досі, показали свою недостатню ефективність і назвав мирних учасників протестів спільниками хуліганів.

Нагадаємо, що в суботу, 16 березня, учасники протесту кидали димові шашки в силовиків на Єлисейських полях. Протестуючі розбивали вітрини брендових магазинів в центрі французької столиці і спалили одне авто. Понад 100 учасників протесту були затримані.

У Франції в середині листопада 2018 року почалися протести ″жовтих жилетів″. Масові акції почалися через різке підвищення цін на паливо. Пізніше протестувати вийшли французькі школярі і студенти.

Невдоволення не вщухло навіть після того, як французький уряд погодився скасувати підвищення цін на паливо і заморозити ціни на газ і електрику на 2019 рік – тоді французи стали виступати за підвищення зарплат і пенсій, зниження податків і навіть встановлення більш м’яких вимог для вступу в університети.

Протести ″жовтих жилетів″ пройшли не тільки у Франції. До них приєдналися жителі деяких міст Португалії, а також Брюсселя.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у Facebook та Telegram