NewsMakers Повна версія

Медовий Спас в Україні: як відзначають свято та чого не варто робити у цей день

Still life from the harvest of ripe apples and honey to the Church celebration of the apple feast day.Photo tinted.

Сьогодні, 14 серпня, православні християни святкують Медовий Спас 2019. Саме зараз соти у вулику заповнені медом і саме час збирати медовий урожай. Існує ще одна назва свята 14 серпня – Маковія, пише УНІАН.

Читайте також: 9 серпня: в Україні відзначають свято великомученика Пантелеймона

Християни під час служіння в храмі в цей день згадують про мученицьку смерть за віру семи братів Маккавеїв. Але до свята врожаю Маккавеї відношення не мають. Просто з 14 серпня на полях починали збирати мак і пекти пироги з цією смачною начинкою. Також 14 серпня починається черговий багатоденний піст – Успенський піст, який триватиме до 28 серпня. Медовий спас 2019: що святити в церкві Що святити 14 серпня, щоб бути здоровим весь рік і привернути удачу, здавна знали наші предки. Жінки напередодні свята збирали васильки і чорнобривці, освячували їх на святковій службі і потім додавали у воду при купанні. Таке зілля захищало від хвороб, а відвар чорнобривців допомагав при жовтяниці.

Головними продуктами, які святять у церкві на Маковія – це мак, мед і вода. Також у цей день до церкви традиційно несуть освячувати букети-обереги. Такий букет називали маковійчик. У нього входять польові трави і квіти: калина, соняшник, материнка, м’ята, буркун, колоски вівса, ласковець, полин і обов’язково макові головки. Викидати маковійчики не можна. Навпаки, їх потрібно зберігати в будинку, бажано біля ікон, як оберіг. Навіть сьогодні свяченим маком обсипають дім і худобу, щоб зло оминало господарство десятою дорогою. Цікаво, що в такий букет, приміром, на Житомирщині, кладуть ще моркву, качани кукурудзи, горох, квасолю і кріп.

Жителі Черкащини в храми з маковійчиками не ходять, вони святять вінок із квітів і колосків зі свічкою. На Поділлі віруючі приносять до церкви снопи з трав і овочів, з якими після служби обходять будинки, двори та городи. Ще в цей день освячують мед, корисною смакотою від бджіл щедро пригощаються, а для гостей готують пироги, вареники, пряники, а також шулики – печені коржі, які ламають і заливають медовою ситою та розтертим маком. Спас 14 серпня ще називають Водним. Все тому, що в цей день цілющі властивості приписують і воді. В колодязі і річки кидають трошки зілля, яке перед тим посвятили у церкві.

Маковія 2019: традиції і символи У різних областях і навіть в сусідніх селах повний перелік зілля для маковійчиків відрізнявся. Втім, основа букета скрізь однакова.

Наші предки приписували магічні властивості кожній рослині:

маківки – спасівки, оберіг і символ церкви,

калина – дівоче щастя,

соняшник – сонце і тепло,

рута і нагідки – порятунок від хвороб,

материнка – родинні зв’язки, сила роду,

овес – добробут, гарний урожай,

м’ята – мир і згоду,

ласкавця – ласка і взаєморозуміння,

тирлич – приворітня трава,

полин – від нечисті.

Маковійчики потрібно освятити в церкві і зберігати цілий рік. На Різдво він може виконати роль дідуха, а на Великдень – стане прикрасою для освяченої вербової лози. Маковійським маком обсипали кути в хаті – від відьомських чар і пристріту, а самі макові головки клали під подушку – від кошмарів і мігрені. Також мак розсипали на городі – на врожай, а квіти з маковійчика жінки вплітали у волосся, щоб не випадали.

Чого не можна робити на Маковія Перше і найважливіше правило, підходить для всіх релігійних свят – не сваритися. Складно назвати винятковою особливістю Маковія, але в цей день просто не хочеться конфліктувати – випічка, солодощі, квіти, вітання – це не сприяє сваркам.

Читайте також: 12 липня – Петра і Павла: що це за свято та чого не можна робити у цей день

За православним традиціям, на Медовий спас брали “вихідний” і не займалися роботами в городах і на полях. Це можна пояснити ще тим, що серпень – ледачий місяць для сільськогосподарських робіт. В останній місяць літа вже немає великого напливу роботи, всі чекають збору врожаю – можна дозволити і відпочити деньок. Наші предки готувалися заздалегідь до свята і займалися домашніми справами заздалегідь. Тому що ще одна заборона дня – прибирання в будинку. В Медовий Спас не можна бажати комусь зла, і не тільки тому, що воно може повернутися до вас. Оскільки на цей день припадає початок посту, існують і заборони в їжі. Так, можна вживати тільки неварену рослинну їжу – сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед або хліб.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram