9 серпня: в Україні відзначають свято великомученика Пантелеймона

9.08.2019, 10:52
36600

9 серпня Свята Церква молитовно вшановує пам’ять святого великомученика і цілителя Пантелеймона, який зазнав мученицької кончини за Господа і прославився великими чудесами як за життя, так і після смерті.

Читайте також: ПЦУ відтепер матиме власну газету: що нового

Народився майбутній великий святий в місті Нікомидії і названий він був Панталеон. Батько Евсторгій у нього був знатним язичником, а мати Еввула – християнкою, яка хотіла виховати сина в православній вірі, але померла, коли син був ще дитиною.

У підсумку Панталеона віддали в язичницьку школу, після закінчення якої почав вчиться лікарському мистецтву у відомого лікаря Євфросинія і, досягнувши великих успіхів у навчанні, став відомий при імператорському дворі.

В цей же час в Нікомидії таємно проживали пресвітери Єрмолай, Ерміпп і Ермократ, які врятувалися після гонінь на християн, коли в церкві було спалено 20 000 християн. Зустрівшись з Пантолеоном, який іноді проходив повз їхні оселі, вони розповіли йому про християнську віру.

Зацікавившись, Пантолеон став навідуватися до них, щоб дізнатися, як можна більше про християнську віру.

Одного разу побачивши на вулиці мертву дитину, укушену єхидною, він почав молитися до Господа про воскресіння дитини і умертвіння єхидни – дитина ожила, єхидна розлетілася на шматки. Увірувавши в Господа, Який по молитві воскрешає мертвих, Пантолеон приймає хрещення у пресвітера Єрмолая і стає послідовником Господа і проповідником Слова Божого.

В Україні в десь святого Пантелеймона заборонено проводити роботи в полі. Предки вірили, що блискавка може спалити врожай або того, хто його збирає. Цей день також звуть Паликопа.

Вважається, що в цей день необхідно милосердно відноситись до чужого горя, інакше святий може покарати.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com