NewsMakers Повна версія

Море Кракена на Титані може виявитися дуже глибоким

Епічна місія NASA до Сатурна, «Кассіні», все ще отримує цінні наукові дані більше ніж через три роки після свого закінчення.

Читайте також: Встановили, скільки триває доба на Сатурні

Дані одного з останніх прольотів космічного корабля над Титаном, великим супутником з попередниками хімічного складу життя, показують, що величезне море на поверхні під назвою Kraken Mare має глибину більше 300 метрів, що приблизно відповідає висоті Крайслер-білдінг в Нью-Йорку. Насправді море настільки глибоке, що радар «Кассіні» не міг досліджувати його до дна.

Про це повідомляє Yuri Stanislavsky (ROOT NATION)

Ще у 2014 році попередні дані цього обльоту дозволили припустити, що Кракен Маре глибиною не менше 35 метрів, але тягнеться далі; нещодавно опубліковані результати показують, що море майже в 10 разів глибше, ніж це було за попередніми оцінками.

За словами дослідників, розуміння глибини і складу Kraken Mare поступово відкриє більше інформації про загадкову хімію Титану, в якій переважають етан і метан, що збираються в басейнах, озерах і річках на поверхні. Важливість озера виникає з величезних розмірів Kraken Mare; якщо його помістити на Землю, воно покриє всі п’ять Великих озер Північної Америки.

«Kraken Mare… не тільки має гучне ім’я, а й містить близько 80% рідин на поверхні супутника», – сказав у заяві університету провідний автор дослідження Валеріо Поджіалі, науковий співробітник Центру астрофізики і планетології Корнельського університету.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram