NewsMakers Повна версія

Науковці розробили аналіз крові, який може виявляти 50 видів раку

Новий аналіз крові може виявити 50 типів раку, часто ще до появи будь-яких симптомів. Це може допомогти діагностувати пухлини швидше, коли їх простіше лікувати, йдеться у дослідженні, повідомляє ТСН з посиланням на Annals of Oncology.

Читайте також: Вчені виявили бактерію, яка може харчуватися лише одним пластиком

Науковці з Інституту раку Дана-Фарбер та Гарвардської медичної школи, що працюють разом із колегами з Великобританії з Інституту Френсіса Крика та Університетського коледжу Лондона, випробували понад 4000 зразків пацієнтів – які мали і які не мали рак. Точними були понад позитивних 99% результатів.

Аналіз шукає хімічні зміни в елементах генетичного коду – безклітинної ДНК – які просочуються з пухлин у кров, і визначає різноманітні онкозахворювання – рак кишечнику, легень, яєчників тощо.

“Здається, цей аналіз крові має всі функції, потрібні для використання в популяційному масштабі, щоб бути скринінговим тестом проти багатьох видів раку”, – зазначив один з провідних дослідників праці Професор Джефф Окснард.

Наразі аналіз є обмеженим у використанні і проходить клінічні випробування, що допоможуть ще краще зрозуміти його результативність.

Нагадаємо, протягом наступних 30 років років вчені пророкують мільйонні смерті онкохворих дітей віком до 14 років, у разі відсутності глобальних інвестицій у сферу медичної допомоги. Переважна більшість смертей припаде саме на країни з низьким і середнім рівнем життя.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram