Вчені виявили бактерію, яка може харчуватися лише одним пластиком

28.03.2020, 10:46
67816

На звалищі пластикових відходів дослідники виявили бактерію, яка здатна харчуватися пластиком.

Читайте також: Шість мільярдів євро – на смітник: коронавірус поховав квітковий бізнес Нідерландів

Як інформує ТСН, про відкриття науковців Центру досліджень навколишнього середовища імені Гельмгольца у німецькому Лейпцигу пише The Guardian.

Бактерію віднесли до сімейства Pseudomonas, які вже відома своєю здатністю виживати у суворих умовам, як-от високі температури й кислотні середовища. 

Дослідники “годували” бактерію хімічними компонентами поліуретану в лабораторії. “Ми виявили, що бактерії можуть використовувати ці сполуки як єдине джерело вуглецю, азоту й енергії”, – розповів один з авторів дослідження Герман Хайпіпер.

Як кажуть учені, Нагадаємо, у США геологи зафіксували перші дощі з домішками пластику. Його виявили не лише у місцевості, де мешкають люди, а й у важкодоступних місцях. До цього німецько-швейцарська група науковців також опублікувала дослідження про наявність пластику в опадах. Згідно з даними вчених, пластикове сміття падає на землю зі снігом від Альп до Арктики. На північному полюсі концентрація мікропластику доходить до 10 тис. шматочків на літр. Окрім цього, невелике дослідження вперше показало, що мікропластик увійшов у харчовий ланцюг людини – його виявили у калі людей з різних кінців світу. 

Дослідник пояснив, що може пройти десятиліття, перш ніж уміння бактерії можна буде застосувати у великих масштабах.

Тому, наголошує він, скорочення використання пластику, який важко утилізувати, а також його зменшення у довкіллі залишається життєво необхідним. 

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com