NewsMakers Повна версія

Окупаційна влада Криму пропонує бурити дно Азовського моря, щоб дати воду на півострів

The cracked dry ground due to drought, food shortages and water, Concept drought and crisis environment.

Російська окупаційна влада приголомшила суспільство новою ініціативою: щоб дати воду в Крим, слід пробурити дно Азовського моря. Михайло Яцюк, виконувач обов’язків заступника директора з наукової роботи Інституту водних проблем і меліорації Національної академія аграрних наук України прокоментував цю ініціативу. Вчений розповів, що теоретично можливо бурити дно Азовського моря для того, щоб дістати звідти воду. Але невідомо, чи є там вода, пише agronews.ua.

Читайте також: Вода в Крим в обмін на виведення військ з Донбасу: Арахамія розповів про можливий компроміс з Росією

“Перше, що ми повинні виявити: а чи є там вода? Спершу треба знати, чи є там вода, щоб бурити. Потім треба виявити кількість цієї води для того, щоб з’ясувати, чи забезпечить вона потреби Криму і дефіцит, який існує на сьогодні. Наскільки мені відомо, великих запасів прісної води, які б могли розв’язувати проблеми Криму, там не виявили”, – говорить Яцюк.

На переконання науковця, після 6 років окупації Криму заяви, що за допомогою буріння вирішаться всі проблеми Автономної республіки Крим, є нісенітницею.

” Якби прісної води було достатньо, ніхто б не будував Північно-Кримський канал. На мій погляд, це просто інформаційна кампанія для того, щоб заспокоїти жителів Криму, що влада Росії про них дбає і шукає шляхи вирішення”, – вважає Михайло Яцюк.

Він повідомив, що це достатньо витратні високотехнологічні проєкти із видобування води з дна моря, транспортування на сушу. Вони вимагають високих технологій, які мають велику економічну затратність. В Росії такого досвіду точно немає.

“Ці питання також будуть супроводжуватись впливом на екосистему. У першу чергу йдеться про негативний вплив. Там буде загроза забруднення не лише підземних горизонтів прісних вод, а й в цілому акваторії моря. Це загроза екосистемі й водним живим організмам. Загалом екосистемі Азовського моря, яка і так постраждала внаслідок будівництва так званого Керчинського мосту”, – говорить Яцюк.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram