Окупаційна влада Криму пропонує бурити дно Азовського моря, щоб дати воду на півострів

22.03.2021, 09:51
95678

Російська окупаційна влада приголомшила суспільство новою ініціативою: щоб дати воду в Крим, слід пробурити дно Азовського моря. Михайло Яцюк, виконувач обов’язків заступника директора з наукової роботи Інституту водних проблем і меліорації Національної академія аграрних наук України прокоментував цю ініціативу. Вчений розповів, що теоретично можливо бурити дно Азовського моря для того, щоб дістати звідти воду. Але невідомо, чи є там вода, пише agronews.ua.

Читайте також: Вода в Крим в обмін на виведення військ з Донбасу: Арахамія розповів про можливий компроміс з Росією

“Перше, що ми повинні виявити: а чи є там вода? Спершу треба знати, чи є там вода, щоб бурити. Потім треба виявити кількість цієї води для того, щоб з’ясувати, чи забезпечить вона потреби Криму і дефіцит, який існує на сьогодні. Наскільки мені відомо, великих запасів прісної води, які б могли розв’язувати проблеми Криму, там не виявили”, – говорить Яцюк.

На переконання науковця, після 6 років окупації Криму заяви, що за допомогою буріння вирішаться всі проблеми Автономної республіки Крим, є нісенітницею.

” Якби прісної води було достатньо, ніхто б не будував Північно-Кримський канал. На мій погляд, це просто інформаційна кампанія для того, щоб заспокоїти жителів Криму, що влада Росії про них дбає і шукає шляхи вирішення”, – вважає Михайло Яцюк.

Він повідомив, що це достатньо витратні високотехнологічні проєкти із видобування води з дна моря, транспортування на сушу. Вони вимагають високих технологій, які мають велику економічну затратність. В Росії такого досвіду точно немає.

“Ці питання також будуть супроводжуватись впливом на екосистему. У першу чергу йдеться про негативний вплив. Там буде загроза забруднення не лише підземних горизонтів прісних вод, а й в цілому акваторії моря. Це загроза екосистемі й водним живим організмам. Загалом екосистемі Азовського моря, яка і так постраждала внаслідок будівництва так званого Керчинського мосту”, – говорить Яцюк.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com