NewsMakers Повна версія

Президент Франції відмовився від відпочинку на гірськолижному курорті через мітингувальників

Emmanuel Macron (C), head of the political movement En Marche !, or Forward !, and candidate for the 2017 French presidential election visits a qualification class for refugees of German railway operator Deutsche Bahn in Berlin January 10, 2017. REUTERS/Fabrizio Bensch

Президент Франції Еммануель Макрон чи не поїде на гірський курорт в 2019 році, щоб не викликати у “жовтих жилетів” роздратування своїм зимовим відпочинком. Про це повідомляє газета Le Parisien.

Читайте також: “Жовті жилети” відновили протести у Франції

Зазвичай Макрон з дружиною приїжджають на недорогий курорт в Піренейському гірському масиві – Ла Монжу. Це пов’язано з тим, що в юності Макрон провів чимало канікул в цих горах, так як в цьому регіоні жила одна з його бабусь.

Курорт Ла Монжу далеко не такий престижний і дорогий, як місця відпочинку в Альпах, які залучають багатих клієнтів з усього континенту. Проте, за даними газети, в нинішніх умовах протестів “жовтих жилетів” проти бідності в країні такий відпочинок президента може нагадати населенню, що більшості подібні поїздки не по кишені.

Газета наводить дані Групи з моніторингу нерівності (Observatoire des ingalits), згідно з якою лише 8% французів мають можливість один раз в два роки дозволити собі відпочинок на гірських курортах. При цьому дві третини населення взагалі ніколи не відправляються в гори на зимові канікули.

Перебуваючи на зимовий відпочинок, Еммануель Макрон, вже зробив помилку, коли в грудні 2017 року, сидячи в гірськолижному комбінезоні в затишному кафе одного з курортів міркував, як свідчили телерепортажі, про необхідність посилити контроль над безробітними, які отримують допомоги, і в зокрема більш жорстко стежити за тим, чи дійсно вони прагнуть отримати роботу. Все це було негативно сприйнято населенням.

Як зазначив соціолог Жан Вьяр, “якщо раніше зимовий відпочинок в горах асоціювався у французів з популяризацією і загальним доступом зимових видів спорту, і вони з упевненістю говорили собі:” Скоро і я собі це дозволю “, то тепер ситуація докорінно змінилася. Це стало дорогим видом відпочинку, призначеним для еліти, і катається на лижах французький президент стає символом того, що для багатьох інших французів це абсолютно недосяжне “.