NewsMakers Повна версія

Російська компанія з “чорного списку” отримала державне замовлення без тендеру на 70 мільярдів гривень

Президент Порошенко дав завдання Кабінету міністрів України терміново подати на розгляд Верховної Ради законопроект про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 і № 4 Хмельницької атомної електростанції. Про це пише ″Радіо Свобода

Читайте також: Російська компанія відмовилась від купівлі українських ракет

Отож, журналісти програми ″Схеми: корупція в деталях″ з`ясували, що попередню згоду на добудову нових реакторів від українського уряду без тендерів отримала чеська компанія Škoda JS – вона входить до російської групи, що знаходиться у чорному списку та фігурує в кримінальній справі НАБУ щодо екс-депутата від ″Народного фронту″ Миколи Мартиненка.

Літом 2018 року в уряді затвердили обґрунтування для будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС на загальну суму понад 70 мільярдів гривень. Виробником основної складової – реакторних установок – у попередньо затверджених документах вказана саме Škoda JS, яку обрали для цих робіт без відкритого конкурсу і тендеру, після переговорів із потенційними постачальниками.

Škoda JS – чеська компанія, яка працює у сфері атомної енергетики десятки років. Власник компанії – зареєстрована у Нідерландах компанія OMZ B.V. , що входить до холдингу ″Об’єднані машинобудівні заводи″, що підпорядковується російському ″Газпромбанкові″, більшість акцій якого належать російському газовому монополістові ″Газпрому″ і пов’язаним із ним структурам. Проти ″Газпромбанку″ в Україні запроваджено санкції, але до українського санкційного списку Škoda JS не входить. Але на неї наклали санкції в США.

​ На самій АЕС пояснюють, що у компанії  нижча вартість проекту ніж в інших виробників.

″Два блоки коштують 3 мільярди, ну, трохи більше від 3 мільярдів доларів. А якщо брати, наприклад, корейські, чи китайські, чи Areva, Westinghouse, то в них мінімальна ціна одного блоку – це 4 мільярди доларів″, – розповів журналістам заступник гендиректора з капітального будівництва ХАЕС Олег Рахлінський.

Окрім того, Škoda JS фігурує у корупційній справі НАБУ щодо можливого отримання неправомірної вигоди екс-депутатом від ″Народного фронту″ Миколою Мартиненком. За даними детективів, на інших тендерах ″Енергоатому″ ця фірма виставляла ціну з надбавкою до 20%. Цю надбавку після перемоги в тендері, за версією слідства, Škoda JS нібито мала направляти на рахунки панамської компанії, яка, за документами, мала виступати посередником, – Bradcrest Investments.

​Загалом протягом 2007-2012 років Bradcrest Investments отримала від Škoda JS майже 6,5 мільйонів євро. При цьому кошти з рахунків цієї фірми використовували, зокрема, і для оплати за оренду помешкань для близьких до Мартиненка людей в Лондоні та Відні.

Сам Мартиненко заперечує свою причетність як до самої компанії Bradcrest Investments, так і до отримання коштів від Škoda JS.

Журналісти звернулися за коментарем до компанії Škoda JS, щоб запитали про вартість реакторних установок, у якій країні планують їх будувати і чи не вплинуть санкції і справа щодо корупції, в якій фігурує компанія в Україні, на співробітництво з ​«Енергоатомом». Та в компанії поки на ці питання не відповіли.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram