Російська компанія з “чорного списку” отримала державне замовлення без тендеру на 70 мільярдів гривень

10.04.2019, 17:31
20310

Президент Порошенко дав завдання Кабінету міністрів України терміново подати на розгляд Верховної Ради законопроект про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 і № 4 Хмельницької атомної електростанції. Про це пише ″Радіо Свобода

Читайте також: Російська компанія відмовилась від купівлі українських ракет

Отож, журналісти програми ″Схеми: корупція в деталях″ з`ясували, що попередню згоду на добудову нових реакторів від українського уряду без тендерів отримала чеська компанія Škoda JS – вона входить до російської групи, що знаходиться у чорному списку та фігурує в кримінальній справі НАБУ щодо екс-депутата від ″Народного фронту″ Миколи Мартиненка.

Літом 2018 року в уряді затвердили обґрунтування для будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС на загальну суму понад 70 мільярдів гривень. Виробником основної складової – реакторних установок – у попередньо затверджених документах вказана саме Škoda JS, яку обрали для цих робіт без відкритого конкурсу і тендеру, після переговорів із потенційними постачальниками.

Škoda JS – чеська компанія, яка працює у сфері атомної енергетики десятки років. Власник компанії – зареєстрована у Нідерландах компанія OMZ B.V. , що входить до холдингу ″Об’єднані машинобудівні заводи″, що підпорядковується російському ″Газпромбанкові″, більшість акцій якого належать російському газовому монополістові ″Газпрому″ і пов’язаним із ним структурам. Проти ″Газпромбанку″ в Україні запроваджено санкції, але до українського санкційного списку Škoda JS не входить. Але на неї наклали санкції в США.

​ На самій АЕС пояснюють, що у компанії  нижча вартість проекту ніж в інших виробників.

″Два блоки коштують 3 мільярди, ну, трохи більше від 3 мільярдів доларів. А якщо брати, наприклад, корейські, чи китайські, чи Areva, Westinghouse, то в них мінімальна ціна одного блоку – це 4 мільярди доларів″, – розповів журналістам заступник гендиректора з капітального будівництва ХАЕС Олег Рахлінський.

Окрім того, Škoda JS фігурує у корупційній справі НАБУ щодо можливого отримання неправомірної вигоди екс-депутатом від ″Народного фронту″ Миколою Мартиненком. За даними детективів, на інших тендерах ″Енергоатому″ ця фірма виставляла ціну з надбавкою до 20%. Цю надбавку після перемоги в тендері, за версією слідства, Škoda JS нібито мала направляти на рахунки панамської компанії, яка, за документами, мала виступати посередником, – Bradcrest Investments.

​Загалом протягом 2007-2012 років Bradcrest Investments отримала від Škoda JS майже 6,5 мільйонів євро. При цьому кошти з рахунків цієї фірми використовували, зокрема, і для оплати за оренду помешкань для близьких до Мартиненка людей в Лондоні та Відні.

Сам Мартиненко заперечує свою причетність як до самої компанії Bradcrest Investments, так і до отримання коштів від Škoda JS.

Журналісти звернулися за коментарем до компанії Škoda JS, щоб запитали про вартість реакторних установок, у якій країні планують їх будувати і чи не вплинуть санкції і справа щодо корупції, в якій фігурує компанія в Україні, на співробітництво з ​«Енергоатомом». Та в компанії поки на ці питання не відповіли.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com