NewsMakers Повна версія

Суд зобов’язав керівництво “Нафтогазу” надати інформацію про премії, отримані від перемоги над “Газпромом”

Окружний адміністративний суд Києва своїм рішенням зобов’язав розкрити інформацію зі списком імен, посад, суми всіх співробітників і членів правління НАК “Нафтогаз України”, які отримали премії після перемоги в Стокгольмському арбітражному суді  у справі з російським “Газпромом”. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє ГО “Український інститут з прав людини”.

Читайте також: “Нафтогаз” підвищив ціни на газ на 20%

Відомо, що активісти з цієї громадської організації були позивачем у справі. «Рішенням від 22.01.2019 року суд задовольнив позов ГО “Український інститут з прав людини” до “Нафтогазу” про надання інформації щодо прізвищ, імен та по-батькові, а також посад всіх співробітників і членів правління НАК “Нафтогаз України”, які отримали премії за перемогу в спорі з “Газпромом”, – повідомляє організація.

Активісти наголошують, що суд  вже не вперше вказує на те, що відомості про заробітну плату, премії, матеріальну допомогу, будь-які інші виплати керівництву НАК “Нафтогаз” є інформацією, що становить суспільний інтерес, і відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації” є публічною інформацією.

Посилаючись на конфіденційність, компанія “Нафтогаз України” відмовила в наданні громадській організації інформації та копій документів у відповідь на запит про публічну інформацію від 4 липня 2018 року.

За інформацією, що раніше була оприлюднена, у 2018 році наглядова рада “Нафтогазу” ухвалила рішення про виплату співробітникам компанії премій на суму 46,3 млн дол. у зв’язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді у спорі щодо транзитного контракту.

Відомо, що за рішенням Стокгольмського арбітражу “Газпром” повинен сплатити української компанії 4,6 млрд дол., при цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь “Нафтогазу”.

У вересні 2018 року Шевченківський районний суд Києва оштрафував голову НАК “Нафтогаз України” Андрія Коболєва на 1,7 тис. грн за неподання запитуваної народним депутатом України інформації про премію в розмірі 46,3 млн дол. керівництву “Нафтогазу” за перемогу в Стокгольмському арбітражі.