NewsMakers Повна версія

У 2020 році Україна планує подати заявку на перегляд питання про асоціацію із ЄС

Two national flags of Ukraine and European Union yellow and blue colors in wind on clear sky background with national coat of arms on top of flagpole horizontal picture

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявляє, що Україна запропонує Європейському Союзу переглянути Угоду про асоціацію від 2014 року у зв’язку зі зміною правового регулювання і розвитком ринку в ЄС, а також зміною структури української економіки.

Читайте також: За період дії безвізу 2 млн українців здійснили більше 33 млн поїздок до ЄС

Про це урядовець повідомила на прес-конференції в Києві, передає УНІАН. Зокрема, її запитали, чи відбувалися контакти з командою новообраного президента Володимира Зеленського щодо можливої зміни Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

“Ні, ми не вели розмов з представниками команди Зеленського, тим більше ані про зміну Угоди, ані про якісь інші речі. Я сподіваюся, що дійсно, команда новообраного президента буде зацікавлена почути рекомендації, які напрацьовані урядом… щодо європейської інтеграції”, – сказала Климпуш-Цинцадзе. “У 2020 році ми дійсно маємо можливість після введення Угоди в дію – вперше за п’ять років ми маємо можливість говорити про її перегляд”, – наголосила віце-прем’єр.

У зв’язку з цим вона зауважила, що необхідно буде працювати з колегами з різних міністерств для того, щоб запропонувати Євросоюзу бачення України щодо такого перегляду через те, що в Україні змінилася структура економіки, а в ЄС суттєво змінилося правове регулювання в різних галузях. “Окремо ми зараз ведемо розмову по цифровому ринку, і там суттєво змінилося правове регулювання в Європейському Союзі. В цифровій галузі, коли Україна підписувала Угоду і вела перемовини про Угоду, там було три регламенти в ЄС і ніяких директив, які би врегулювали цей ринок. І тому для нас це зараз принципово – погодити нашу спільну роботу над цим”, – підкреслила Климпуш-Цинцадзе.

“Тому дійсно, будемо пропонувати перегляд, але на основі нашого національного інтересу, на основі також того як розвивається і ринок, і право Європейського Союзу”, – додала вона.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram