NewsMakers Повна версія

У Кореї хочуть запровадити власну систему підрахунків віку, за якою тримісячні малюки “виявляються” дворічними (відео)

Корейські діти старші за своїх європейських однолітків, бо Південна Корея має унікальну для всього світу систему підрахунку віку. Всі люди у країні дорослішають на рік одночасно із настанням нового року, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Читайте також: Південна Корея збільшила фінансування для американського контингенту в країні

Коли годинник пробив північ, новонародженій кореянці Юн Соль виповнилося одразу два роки. З появою на світ немовляті, за давнім звичаєм, одразу записали один рік – округливши час, проведений в утробі матері. А оскільки народилася вона перед новим календарним роком, 1 січня їй приплюсували ще рік. “Було 31 грудня, я знав, що всі мої друзі не сплять і тому розсилав SMS і дзвонив, аби розповісти про народження донечки. І тоді хтось з друзів пожартував, що за кілька годин їй виповниться два. Тоді я навіть не знав, сміятися мені чи плакати”, – каже батько дівчинки Лі Тон Кіль.

Те, що звучить дивно для всього світу, є реальністю та головним болем для батьків, особливо тих, хто народив у грудні. Мама дівчинки каже – донечка ще навіть не перевертається, а вже така доросла за віком. “Коли вона почне ходити до садочка, то різниця в інтелектуальному та фізичному розвитку, порівняно з іншими дітьми, буде величезна. Я дуже через це хвилююсь. Ті, хто не відчув це на власній шкурі – не зрозуміють”, – каже Лю Да Гьон.

Офіційно Південна Корея почала використовувати західний вік з 1960-х років. Правові документи, дозвіл на алкоголь чи шлюб корейці отримують відповідно до дати народження, але у повсякденному житті діє застаріла система. Це непокоїть не лише батьків, але й інших громадян, які вважають, що країна виглядає дивно на міжнародній арені, а при зустрічі з іноземцями взагалі виникає плутанина. “У нас стільки способів обчислити вік – і багатьох це збиває з пантелику. Південна Корея – єдина у світі з такою системою. Навіть у Північній Кореї такого нема. Китай та Японія також давно перейшли на єдину систему обчислення віку. Це слід зробити і нам”, – вважає депутат парламенту Хван Чу-Хон.

У січні політик вніс законопроект, аби зобов’язати уряд вказувати міжнародний вік в офіційних документах та заохочувати громадян переходити на нього у повсякденному житті. Таку, першу в історії законодавчу спробу, більшість громадян підтримує. Незабаром мають відбуватися дебати у парламентському комітеті та громадські слухання. А поки що корейці звично мінусують два роки, коли за кордоном, тримісячна Юн Соль все ще залишається дворічною за корейським віком.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram