NewsMakers Повна версія

В Офісі президента розповіли про передумови проведення місцевих виборів на Донбасі

Unrecognizable person putting paper in sealed transparent box, voting for elections, shallow doff

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак розповів, за яких умов місцеві вибори на Донбасі можуть відбутися.

Читайте також: Українка підірвала мережу передвиборчим відео

Про це він заявив в ефірі Свободи Савіка Шустера, цитує ОП.

Єрмак наголосив, що змінами до постанови про вибори в Україні, в частині, що стосується їхнього проведення на Донбасі, займатиметься виключно Верховна Рада.

“Ні політики в Україні, ні тим паче політики ззовні не можуть щось обіцяти, говорити, що щось буде ухвалено», – сказав він. “Але коли ми зустрічалися в Берліні, я поінформував представників «нормандської четвірки” про те, що дійсно сьогодні у Верховній Раді України зареєстрована постанова щодо змін до постанови про проведення місцевих виборів. Вона внесена депутатом Качурою, і коли це визначить Верховна Рада, вона потрапить у залу, і там буде вирішуватися її доля”, – заявив керівник Офісу президента.

Сам керівник ОП каже, що, на його переконання, рішення “повинно бути ухвалено відповідно до інтересів держави, до зобов’язань і до норм міжнародного права”. Єрмак наголосив, цитує прес-служба ОП, що проведення виборів на непідконтрольній Україні території Донбасу можливе лише після повної деокупації та врегулювання всіх питань безпеки, а також з дотриманням прав людини.

“Я думаю, всі українці вже звикли: все, що обіцяє президент Зеленський, він робить. Тому у мене немає жодного сумніву щодо того, що протягом своєї каденції президент Зеленський закінчить цю війну”, – заявив Єрмак.

Де не проводитимуться місцеві вибори 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня. Центральна виборча комісія оголосила з 5 вересня початок виборчого процесу. Згідно з рішенням, вибори депутатів Верховної Ради АР Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях АР Крим, міста Севастополя та в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областей не призначаються і не проводяться. Також у зв’язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ і міст Донецької і Луганської областей, вибори депутатів Донецького і Луганського обласних рад не призначаються і не проводяться. Росія і підконтрольні їй бойовики з 19 серпня блокують роботу ТКГ з вимогою скасувати пункт постанови ВР, в якому йдеться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram