NewsMakers Повна версія

Вадим Пристайко: “Наша держава неодмінно відновить контроль над окупованим Донбасом та анексованим Кримом”

Наша держава неодмінно відновить контроль над окупованим Донбасом та анексованим Кримом. Відповідну заяву зробив Вадим Пристайко, повідомляє Вголос.

Читайте також: Пристайко проведе перемовини з Маасом у Берліні

Такими словами глава МЗС України відреагував на заяву Путіна про “споконвічно російські території”.

Пристайко наголосив, що  спроби переглянути історію завжди закінчуються плачевно для тих, хто це робить.

“Історія – не дуже надійний радник у політичних справах. До історичних аргументів зазвичай звертаються тоді, коли немає чого більше сказати. Але історія може давати уроки; один з таких уроків надто відомий, щоб його ігнорувати: ті, хто зазирає на чужу землю, хто бачить за кордоном якісь “споконвічні території” – завжди приходить до поганого фіналу”, – заявив український міністр.

Україна, підкреслив він, – незалежна суверенна держава, кордони й територіальна цілісність якої визнані всіма країнами світу і захищені міжнародним правом. “І якщо саме ми мусимо надати комусь черговий урок історії – то так тому й бути”, – заявив Пристайко.

Президент Путін дав зобовязання на міжнародній арені, що докладе зусиль для того, щоб виконати всі зобов’язання комюніке: а це повернення людей всіх на всіх, припинення вогню, розведення військ ще на трьох ділянках, доступ МКЧХ до наших полонених на окупованих територіях та розширений мандат ОБСЄ, нагадав Пристайко.

Читайте також: Пристайко заявив, що на Донбас можуть повернутися миротворці ООН

Перемовини Тристоронньої контактної групи у Мінську продовжать наступного тижня, поінформував він. Київ сподівається, що це ознака того, що всі хочуть результативності. ТКГ мала детальні переговори щодо всіх питань і просунулася в деяких із них доволі далеко. Отож, ми сподіваємося побачити результати наступного тижня, зазначив дипломат.

“Це – справи і це – реальні кроки до миру. А оці заяви і маніпуляції історією – це гра на емоціях”, – заявив міністр.

Він додав, що Україна стала свідком того, як маніпуляції фактами та емоціями ведуть до справжньої війни і забирають людські життя, руйнують родини і наше спільне майбутнє.

“Ми вміємо відрізняти слова від дій. Від усіх, хто сидів за столом переговорів, ми очікуємо дій!”, – закликав глава МЗС України.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram