NewsMakers Повна версія

Вчені заявили, що клімат та температура не впливають на коронавірус

TOKYO, JAPAN - JANUARY 31: A girl wearing a mask waits at Spring Airlines' check-in counter to take a flight bound for Wuhan at Haneda airport on January 31, 2020 in Tokyo, Japan. The Chinese government arranged a charter flight operated by Spring Airlines for tourists from Wuhan to return to the city first time since the center of the outbreak of a new coronavirus has been under lockdown. The number of those who have died from the virus in China climbed to over 213 on Friday and cases have been reported in other countries including the United States, Canada, Australia, Japan, South Korea, India, the United Kingdom, Germany, France and several others. (Photo by Tomohiro Ohsumi/Getty Images)

Кліматичні умови і температура повітря ніяк не впливають на характер розвитку пандемії. До такого висновку прийшли канадські учені, які проаналізували березневу статистику темпів поширення коронавірусу в різних регіонах світу. Їх висновки в п’ятницю, 8 березня, опублікував Canadian Medical Association Journal.

Читайте також: Вчені знайшли нові різновиди коронавірусу

“Вірус не зникне влітку, як багато хто сподівається. Дуже важливо це розуміти. З іншого боку, наші спостереження показують, що на швидкість поширення епідемії безпосередньо впливає жорсткість карантину. Поки це єдиний метод боротьби з вірусом, тому вкрай важливо його підтримувати”, – розповіла Діон Гесинк, епідеміолог з Західного університету в Лондоні (Канада) і один з авторів дослідження.

З самого початку спалаху коронавірусу нового типу вчені сперечаються, що станеться з поширенням епідемії влітку, коли температура повітря в більшості регіонів планети підвищиться. Теоретичні розрахунки, які вчені робили на основі перших спостережень за SARS-CoV-2 і типових характеристик коронавірусів, які викликають застуду, вказували як на те, що епідемія сповільниться, так і на те, що нічого не зміниться.

Канадські епідеміологи вперше детально прорахували подібні зміни, скориставшись даними, які збирали медичні служби 144 країн і регіонів світу в той момент часу, коли загальна кількість хворих на COVID-19 досягла позначки в 375 тис. осіб.

За допомогою цих даних учені обчислили, як швидко вірус поширювався в країнах, які розташовані на різних широтах. Для цього вчені порівнювали кількість хворих 20 і 27 березня. Епідеміологи додатково зіставили ці цифри зі строгістю карантину в кожній країні, а також з тим, як змінювалася погода в той час і з іншими кліматичними, соціальними та економічними факторами.

“Попередні дослідження показували, що температура і широта місцевості відігравали важливу роль у поширенні вірусу. Наступні (більш точні і детальні) розрахунки показали, що це насправді не так”, – пояснив ще один автор роботи, епідеміолог з Торонтського університету Петер Юні.

Зокрема, вчені не знайшли ніякої залежності між географічним положенням країни і темпами розвитку епідемії, що було характерно як для держав Європи і Азії, так і для країн Нового Світу і Африки. Крім того, згідно з їх результатами, на поширення COVID-19 не впливали ні вологість, ні ВВП, ні рівень урбанізації або витрати на охорону здоров’я.

Єдиним стримуючим фактором, за словами епідеміологів, були заборони на масові зібрання людей і закриття шкіл. Тому дослідники закликають владу всіх країн, охоплених епідемією, дуже виважено підходити до скасування карантину і керуватися при цьому епідеміологічними міркуваннями.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram