Вчені заявили, що клімат та температура не впливають на коронавірус

8.05.2020, 14:51
71785

Кліматичні умови і температура повітря ніяк не впливають на характер розвитку пандемії. До такого висновку прийшли канадські учені, які проаналізували березневу статистику темпів поширення коронавірусу в різних регіонах світу. Їх висновки в п’ятницю, 8 березня, опублікував Canadian Medical Association Journal.

Читайте також: Вчені знайшли нові різновиди коронавірусу

“Вірус не зникне влітку, як багато хто сподівається. Дуже важливо це розуміти. З іншого боку, наші спостереження показують, що на швидкість поширення епідемії безпосередньо впливає жорсткість карантину. Поки це єдиний метод боротьби з вірусом, тому вкрай важливо його підтримувати”, – розповіла Діон Гесинк, епідеміолог з Західного університету в Лондоні (Канада) і один з авторів дослідження.

З самого початку спалаху коронавірусу нового типу вчені сперечаються, що станеться з поширенням епідемії влітку, коли температура повітря в більшості регіонів планети підвищиться. Теоретичні розрахунки, які вчені робили на основі перших спостережень за SARS-CoV-2 і типових характеристик коронавірусів, які викликають застуду, вказували як на те, що епідемія сповільниться, так і на те, що нічого не зміниться.

Канадські епідеміологи вперше детально прорахували подібні зміни, скориставшись даними, які збирали медичні служби 144 країн і регіонів світу в той момент часу, коли загальна кількість хворих на COVID-19 досягла позначки в 375 тис. осіб.

За допомогою цих даних учені обчислили, як швидко вірус поширювався в країнах, які розташовані на різних широтах. Для цього вчені порівнювали кількість хворих 20 і 27 березня. Епідеміологи додатково зіставили ці цифри зі строгістю карантину в кожній країні, а також з тим, як змінювалася погода в той час і з іншими кліматичними, соціальними та економічними факторами.

“Попередні дослідження показували, що температура і широта місцевості відігравали важливу роль у поширенні вірусу. Наступні (більш точні і детальні) розрахунки показали, що це насправді не так”, – пояснив ще один автор роботи, епідеміолог з Торонтського університету Петер Юні.

Зокрема, вчені не знайшли ніякої залежності між географічним положенням країни і темпами розвитку епідемії, що було характерно як для держав Європи і Азії, так і для країн Нового Світу і Африки. Крім того, згідно з їх результатами, на поширення COVID-19 не впливали ні вологість, ні ВВП, ні рівень урбанізації або витрати на охорону здоров’я.

Єдиним стримуючим фактором, за словами епідеміологів, були заборони на масові зібрання людей і закриття шкіл. Тому дослідники закликають владу всіх країн, охоплених епідемією, дуже виважено підходити до скасування карантину і керуватися при цьому епідеміологічними міркуваннями.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com