NewsMakers Повна версія

Зеленський підписав закон про посилене тестування на COVID

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до деяких законів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби”, яким передбачається впровадження посиленого тестування на COVID-19. Про це повідомляється на офіційному сайті президента.

Читайте також: Вчені заявили, що створять ліки проти коронавірусу у формі таблетки

Зокрема, зміни, які внесли до законів, діятимуть під час встановленого Кабінетом міністрів України карантину та ще протягом двох місяців з моменту його скасування.

Даний закон передбачає:

обов’язкове тестування на амбулаторному та стаціонарному рівнях усіх осіб з ознаками коронавірусної хвороби, а також тих, хто контактував з хворими на COVID-19;

обов’язкове тестування поширюється на медиків працівників Національної поліції, Національної гвардії та інших працівників, задіяних у здійсненні протиепідемічних заходів, незалежно від того, чи мали вони контакт з хворим на коронавірусну хворобу;

Читайте також: Вчені пояснили, які органи вражає коронавірус

Міністерство охорони здоров’я України повинно регулярно оновлювати алгоритм тестування з узгодженням з рекомендаціями ВООЗ та Центру з контролю та профілактики захворювань США.

До того ж, цей закон надає право залучати на волонтерських засадах до протидії поширенню коронавірусу лікарів-інтернів, а також лікарів−спеціалістів, які ще не мають кваліфікаційної категорії.

Також людям, які лікуються у медзакладах або перебувають на самоізоляції, виплачуватиметься допомога з тимчасової непрацездатності у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Водночас, якщо на лікуванні чи самоізоляції перебувають медичні працівники, то їм передбачена виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої зарплати незалежно від страхового стажу.

Зауважимо, що закон набирає чинності з дня його опублікування.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram