NewsMakers Повна версія

Жінки переносять коронавірус легше за чоловіків: дослідження вчених

Side view of young woman with protective face mask in town, she standing in front at the bus stop and waiting for her transport after work.

Важкі симптоми коронавірусу і смертність від захворювання частіше зустрічається у чоловіків. Це свідчить про те, що статеві стероїди можуть відігравати захисну роль.

Читайте також: Лікарка розповіла, чому небезпечно робити КТ при коронавірусі

Про це йдеться в результатах американського дослідження, опублікованих в журналі CellPress.

В ході випробувань у інфікованих легкою формою COVID-19 мишей смертність становила 90% у особин чоловічої статі і всього 20% – жіночого.

При важчій формі коронавірусної інфекції всі самці загинули протягом п’яти днів, коли як 50% самок вижили.

Вчені встановили, що жіночі репродуктивні стероїди, естрогени і прогестерон і його метаболіт аллопрегнанолон – протизапальні. Вони стимулюють вироблення антитіл і сприяють відновленню дихальних епітеліальних клітин, і, ймовірно, можуть захищати від симптомів COVID-19.

Цікаво, що під час менопаузи жінки мають більший ризик розвитку захворювань. Таким чином, чоловіки і жінки старшого віку, як правило, менш захищені естрогенами.

Читайте також: “Аспірин” може допомогти вижити пацієнтам хворим на коронавірус

У дослідженні йдеться, що у жінок більш швидке відновлення легеневої тканини може зменшити сприйнятливість до вторинної бактеріальної інфекції, яка є основною причиною смертності після зараження вірусом грипу.

“Цей результат підтверджується дослідженнями, які показують, що після зараження вірусом грипу А гістологічна щільність легеневого запалення зменшувалася під час вагітності. Таким чином, пов’язана з вагітністю легенева фізіологія може захистити жінок під час важкого грипу”, – відзначили вчені.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram