Жінки переносять коронавірус легше за чоловіків: дослідження вчених

1.12.2020, 10:31
90468

Важкі симптоми коронавірусу і смертність від захворювання частіше зустрічається у чоловіків. Це свідчить про те, що статеві стероїди можуть відігравати захисну роль.

Читайте також: Лікарка розповіла, чому небезпечно робити КТ при коронавірусі

Про це йдеться в результатах американського дослідження, опублікованих в журналі CellPress.

В ході випробувань у інфікованих легкою формою COVID-19 мишей смертність становила 90% у особин чоловічої статі і всього 20% – жіночого.

При важчій формі коронавірусної інфекції всі самці загинули протягом п’яти днів, коли як 50% самок вижили.

Вчені встановили, що жіночі репродуктивні стероїди, естрогени і прогестерон і його метаболіт аллопрегнанолон – протизапальні. Вони стимулюють вироблення антитіл і сприяють відновленню дихальних епітеліальних клітин, і, ймовірно, можуть захищати від симптомів COVID-19.

Цікаво, що під час менопаузи жінки мають більший ризик розвитку захворювань. Таким чином, чоловіки і жінки старшого віку, як правило, менш захищені естрогенами.

Читайте також: “Аспірин” може допомогти вижити пацієнтам хворим на коронавірус

У дослідженні йдеться, що у жінок більш швидке відновлення легеневої тканини може зменшити сприйнятливість до вторинної бактеріальної інфекції, яка є основною причиною смертності після зараження вірусом грипу.

“Цей результат підтверджується дослідженнями, які показують, що після зараження вірусом грипу А гістологічна щільність легеневого запалення зменшувалася під час вагітності. Таким чином, пов’язана з вагітністю легенева фізіологія може захистити жінок під час важкого грипу”, – відзначили вчені.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com