NewsMakers Повна версія

Перехід на зимовий час в Україні: в який день жовтня потрібно перевести стрілки годинника

Ось уже протягом 40 років українці живуть за літнім та зимовим часом, переводячи стрілки годинника два рази на рік

Вперше перехід на зимовий час українці зробили в 1981 році і з того часу роблять це щороку. Суть цієї процедури полягає в тому, що в зимовий період, коли темніє рано, перехід на годину назад дозволяє економити електроенергію (приблизно на 2-3%).

Уряд неодноразово намагався скасувати перехід на літній і зимовий час. В останній раз така спроба робилася в березні 2021. Проте законопроєкт прийнятий не був.

Читайте також: Верховна Рада провалила голосування про скасування переведення годинника

Це означає, що цієї осені українцям потрібно буде знову перейти на зимовий час. Традиційно це робиться в останню неділю жовтня (якщо бути точними, то на 4 годині ранку останньої неділі). В цьому році цей день випадає 31 жовтня.

Варто зазначити, що основна ідея переведення стрілки годинника – це економія електроенергії. При цьому в Україні за 30 років незалежності жодного разу не проводилося дослідження, щоб встановити, чи дійсно переведення годинників сприяє економії.

Водночас неодноразово було встановлено, що перехід на літній і зимовий час негативно впливає на фізичний стан людини – це викликано різкою перебудовою організму до нового графіка.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook