NewsMakers Повна версія

Що дав би українцям законопроект Президента Зеленського

Верховна Рада України не включила до порядку денного сесії президентський законопроект про зміну виборчого законодавства та про публічні закупівлі.

Читайте також: “Нова виборча система, як шлях до монополізації влади”, – Олексій Гарань

Жоден з них не набрав необхідної кількості голосів у парламенті. Якщо перший законопроект набрав 94 голоси, то інший 107.

Проект закону “Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України” був зареєстрований вранці 22 травня у Раді під номером 10319.

Прийняття законопроекту дасть змогу:

1) обрати конституційний склад Верховної Ради України – 450 народних депутатів України, що є неможливим за чинної виборчої системи;

2) забезпечити належну реалізацію права голосу на виборах внутрішньо переміщеними особами, трудовими мігрантами та громадянами України, які постійно проживають за межами України, – вони матимуть на виборах ту ж кількість голосів, яку мають інші категорії громадян (на відміну від чинної системи, за якої відповідні категорії виборців не мають права голосувати за депутатів в одномандатних виборчих округах, що суперечить принципу рівного виборчого права).

Відповідний законопроект не внесли до порядку денного.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram